Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Beslenme

Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Beslenme

Prof.Dr.Ersin Akarsu’ya ait İç Hastalıkları ve Endokroloji Özel Muayenehanesinde danışan kabulüne başlayan Dyt.Gamze Çelik; Koranavirüs (Covid-19) sürecinde beslenme hakkında okuyucularımızı bilgilendirdi.


Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği koronavirüs (Covid-19) salgını, ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Koronavirüs enfeksiyonunu tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sağlıklı beslenme, dengeli bir market alışverişiyle başlar. Alınacak gıdaların besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması uygun olacaktır.


 
Bağışıklık Sistemimizi Güçlü Tutmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
 

 

Her Besin Grubundan Tüketin!
Sağlıklı bir beslenme için besin çeşitliliği sağlanmalı ve günlük gereksinim duyulan enerji ve besin öğelerinin besinlerle vücuda alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için gerekli olan temel besinler 4 grupta toplanmış ve dört yapraklı yonca modeli oluşturulmuştur.

 


“Dört Yapraklı Besin Yoncası”


 
Dört yapraklı yonca modelini oluşturan besin gruplarına göre;
•    Her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebze ve meyvelerden,
•    Diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden,
•    Kalan kısmı yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, kefir vb.) oluşması önerilmektedir.


 
Balık Tüketimi !
Haftada bir-iki defa balık tüketimi Omega-3 kaynağı açısından önemlidir. Vitamin ihtiyacına en sık ihtiyaç duyulan koronavirüs pandemisi sürecinde balık, B grubu vitaminlerinden ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D vitaminlerinin iyi kaynakları olarak kabul edilmektedir. Ayrıca balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağa sahiptir. İçerdiği yağ asitleri sayesinde kanda pıhtı oluşumunu engelleyerek kalp krizi ve hipertansiyon riskini azaltmaktadır.
                                                      

 

Selenyum İçeriği Zengin Besinler Tüketin!
Selenyum bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir. Selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Tüm deniz ürünleri, mantar, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.


 
Alkol tüketimini azaltın!
Alkol ve sigara, bağışıklık sistemimizi zayıflatan unsurların başında gelmektedir. “Alkol virüsü öldürür” söylemlerini bu sebeple bir kenara bırakmalıyız. Unutmamalıyız ki alkol bağışıklık sisteminizi büyük ölçüde zayıflatır. Ayrıca anksiyete, korku, kaygı ve depresyon semptomlarını arttırdığı bilinmektedir.


 
Tuz Tüketimi Sınırlandırılmalı!
Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketiminin 5 gramdan az olması gerektiğini belirtmektedir. Konserve, dondurulmuş, işlenmiş ve salamura gıdaların tuz içeriği yüksektir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak için öncelik olarak bu gıdaları daha az tercih etmelisiniz. Buna ek olarak yemekleri tatmadan tuz ekleme alışkanlığımız var ise bundan vazgeçmeliyiz.
 

 

Bol Su İçin!
Tüm bu önerilerin yanı sıra en önemlisi su içmeyi asla unutmamalısınız. Tüm sistemlerin ve hücrelerimizin görevlerini yerine getirmesi için suya ihtiyaç duyarız. Güne büyük bir bardak su ile başlayın. Vaktinizi en çok masada geçiriyorsanız, masanıza mutlaka su şişenizi koyun. Tadını cazip bulmuyorsanız limon, nane, maydanoz, tarçın gibi sevdiğiniz bir aromadan faydalanın. Gün içerisinde artan çay, kahve tüketiminiz var ise bunların vücudunuzdan su atımını hızlandırdığınızı unutmayın. Hem susuzluk hem artan kafein tüketimi uyku düzeninizi ve uyku veriminizi olumsuz etkiler.
 

 

Gıda Takviyelerine Dikkat!
Yeterli ve dengeli beslenmeye giden yol çeşitlilikten geçer. Çeşitli bir beslenme programına sahipseniz ve teşhisi konulmamış bir vitamin eksikliğiniz yok ise hekiminize danışmadan besin takviyesi kullanmayınız. Gereksiz takviye kullanımı toksisiteye, karaciğer ve böbreklerimize yüke sebep olur.


 
Yeterli ve dengeli beslenmediğinizi düşünüyorsanız besin takviyesi kullanmaya başlamadan önce mutlaka hekiminize danışın!


Koronavirüse karşı dengeli beslenin, bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
 
Dyt. Gamze ÇELİK