Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

İyi bir bilim insanında olmaz ise olmaz özellik: ''inatçı olmak''

İyi bir bilim insanında olmaz ise olmaz özellik:

Prof.Dr.Öner Dikensoy: ''Prof. Richard Light, ABD’ye ilk gittiğim günlerde bir sunum yaptı. Sunumunda iyi bir bilim insanında olmaz ise olmaz özelliğin inatçı olmak olduğunu anlatmıştı. Bu makale literatürde en çok atıf alan yazım. Asl?

 

 

Gaziantep Üniversitesi Tıp fakültesi öğretim üyesi iken 2015 yılında İstanbul Acıbadem hastanesine geçen ve geçen yıl Haziranda İstanbul Beşiktaş’ta özel kliniğini açan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Öner Dikensoy

 

Yanında çalışma şansı bulduğum ve maalesef yakın zamanda kaybettiğimiz Prof. Richard Light, ABD’ye ilk gittiğim günlerde bir sunum yaptı. Sunumunda iyi bir bilim insanında olmaz ise olmaz özelliğin inatçı olmak olduğunu anlatmıştı. Bu makale (Dikensoy O, et al. Foreign body aspiration: clinical utility of flexible bronchoscopy. Postgrad Med J 2002;78:399–403)  literatürde en çok atıf alan yazım. Tam 249 defa bir çok yerli ve yabancı önemli yazar tarafından kaynak olarak alıntılandı. Aslında bunu bir olgu sunumu olarak yazmıştım. O zamanlar internet yoktu. 6 ay sonra tek bir hakemden gelen değerlendirme ile red edilmişti. Hakem el yazısı ile yazdığım olguyu kafamdan uydurduğumu ima eden tek bir cümle yazma nezaketsizliğini göstermişti. Olgu 13 yaşında bir yıldır tekrarlayan pnömoniler nedeniyle sürekli antibiyotik hatta tüberküloz tedavisi bile kullanmıştı. Akciğerlerinde bronşektazi oluşmuştı. Göğüs cerrahisi hastayı ameliyat etmeyi planlıyordu. Biz konseyde bronkoskopi yapma konusunda ısrarcı olduk. Yaptığımız fleksible bronkoskopi de sağ intermedier bronşta plastik bir 0,5 kalem kapağı olduğunu gördük ve aynı seansda yabancı cismi çıkardık. Çocuk tamamen iyileşti. Hatta bronşektazisi bile takiplerinde düzeldi. Ancak yazıyı değerlendiren hakem bunu inandırıcı bulmamıştı. Bunun üzerine derginin editörüne bir mektup yazdım ve olguya dair bütün tomografi görüntülerini gönderdim. Editör kusa süre içinde özür dileyen bir mektup yazarak bana yazıyı derleme haline getirip tekrar göndermemi rica etti. Bu şekilde vazgeçmeyip ısrarcı olmam sayesinde yazdığımız derleme hem konuya ilişkin en çok atıf alan makalelerden biri oldu hemde tıp pratiğinde değişikliğe yol verdi. İngilizcede araştırma kelimesi re-search olarak yazılır. Search araştırma demek iken research yeniden araştır demektir aslında. Yani işin temelinde ısrarcılık ve pes etmemek yatar.

#research #medicine #medicalstudent #tıp #tıpfakültesiöğrencileri #medicalstudent #science #foreignbodyaspiration