Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Hem Devlet, Hem Vatandaş, Hem Eczacı Etkilenecek...

Hem Devlet, Hem Vatandaş, Hem Eczacı Etkilenecek...

İlaç fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapılmasına ilişkin “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlaç fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapılmasına ilişkin “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kan ürünleri hariç diğer ilaçlara dün itibariyle yüzde 20 oranında zam uygulanmaya başlandı.

 

“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayımlanarak dün itibariyle yürürlüğe girdi. Karar ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru, 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan Euro değeri 3,81’den 4,57’ye yükseltildi, kan ilaçları hariç diğer tüm ilaçlara yüzde 20 oranında zam kararlaştırıldı. Güncel kur dikkate alındığında kurdaki yüzde 50’ye yakın artışa karşın, sektör ile bakanlık yüzde 20’de anlaşmaya vardı. Sağlık Bakanlığı ile ilaç sektörü arasındaki görüşmeler sonucu belirlenen zam, dün itibariyle uygulanmaya başladı. Zam kararını gazetemize değerlendiren Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, “Döviz fiyatlarında yaşanan hareketlilik ilaç fiyatlarına da yansıyor” dedi.

 

DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİK İLAÇ FİYATLARINA YANSIDI

 

Başkan Demirci, ilaç zamlarının dışa bağımlılığın bir sonucu olduğunu aktararak, “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeyle söz konusu karara eklenen maddede, “Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden 1 Euro değeri, 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan 1 Euro değerinin yüzde 20 fazlasını geçemez. Bu kararın yayımı tarihinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu toplanır ve Euro değerini ilan eder. Gelinen süreçte duruma bakıldığında ilaç fiyatlarında fiyat artışının yaşanacağı zaten öngörülüyordu. Döviz fiyatlarında yaşanan hareketlilik, sonuç olarak ilaç fiyatlarına da yansıdı. Türkiye, birçok ülkeye nazaran tıbbi ilaç konusunda dışa bağımlı bir ülke konumunda. Döviz kurunda yaşanan her türlü artış, bu sebeple ülkedeki ilaç fiyatlarına da yansıyor. İlaç konusunda dışa bağımlı olmamızın bu yönde olumsuz bir etkisi oluyor” ifadelerine yer verdi.

 

HEM DEVLET HEM VATANDAŞ ETKİLENECEK

 

İlaç Fiyat Kararnamesinin döviz kuru üzerine kurulu olduğuna dikkat çeken Başkan Demirci, “Son 1 yıl içerisinde döviz kurunda meydana gelen değişiklikler İlaç Fiyat Kararnamesi’ne yansıtılmak durumunda. Her yıl Şubat ayında bu düzenleme yapılıyor. Euro kurunun yüzde 60’ı baz alınarak fiyatlar belirleniyor. Şu anda Euro kuru 2021 yılı için 4,57 olarak belirlendi ve sabitlendi. Fiyat artışının devletin ilaç için yaptığı ödemelere de yansıması olacak. Geçtiğimiz yıl ilaç için yapılan 46 milyar Euro olan ödeme, zam ile birlikte bu yıl 58 milyar Euro’ya çıkmış olacak. İlacı parası ile alan vatandaşlar ve katılım payı ödeyenler için bir artış söz konusu. Hem vatandaş hem de devletin ilaç harcamalarında artış olacak” şeklinde konuştu. (Nevre Duman/gaziantepdogus)