Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Haksızlık Varsa, Biz Yokuz!

Haksızlık Varsa, Biz Yokuz!

Gaziantep-Kilis Tabip odası Başkanı Dr. Ayşegül ATEŞ TARLA: ‘‘ Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Gaziantep Aile Hekimliği Derneği ve Gaziantep Aile Sağlığı Çalışanları Derneği ile ortak basın açıklaması yaptık.’’

2010 yılında uygulanmaya başlanan aile hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan yönetmeliklerde ne toplum sağlığı öncelenmiş ne de çalışanların memnuniyeti önemsenmiştir. Sistemde var olan aşılar, mobil sağlık hizmetleri, çocuk, bebek ve gebe izlemleri ve COVID- 19 aşı uygulamalarına ölçüsüzce artırılan angarya işler de eklenince hem aile hekimleri hem de aile sağlığı çalışanları tükenmişlik ve çaresizlik içerisine girmiştir. Buna rağmen, pandemide bir başarı hikâyesi ve çabası varsa o da kesinlikle sağlık emekçilerinin kendi başarıları ve çabalarıdır.

Pandemi döneminde aile hekimliği çalışanlarına kişisel koruyucu malzemeler yeterli düzeyde dağıtılamamış, bazı yerlerde de kalitesi düşük, uygunsuz kişisel koruyucu malzemeler dağıtılarak hayatları tehlikeye atılmıştır. Hatta COVID-19 ile hasta olduklarında karantinada oldukları günlerin ücretleri kesilmiştir. Üstelik covid-19 ek ödemesi almaları “kendilerine kayıtlı nüfusun aşı yaptırma oranları” gibi mantıksız bir şarta bağlanmış ve bu ek ödemeden de mahrum bırakılmışlardır. Bütün bunlara rağmen mesleklerine olan sadakat nedeniyle büyük bir özveri ve fedakârlıkla çalışmışlardır.

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde bugüne kadar yapılan her değişiklikte geriye gidilmiş, hak kayıpları artmış ve hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur. Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceğini söylenen Sağlık Bakanlığı 30.06.2021 tarihinde Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ni yayınlanmıştır. Sonuçta beklenti ve taleplerimizin karşılanması bir yana bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme olmuştur.

Ödeme ve sözleşme yönetmeliği diye çıkarılan şey tam anlamı ile Ceza Yönetmeliği olduğu için İŞ BIRAKIYORUZ!

Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir!

Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının eskiden il valiliği ile yaptıkları sözleşme ve fesih yetkisi, il sağlık müdürlüklerine devredilmiş, zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. 

İş Bırakıyoruz! Çünkü Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği ile sözleşme feshi kolaylaştırıldı. İş güvencemiz gasp edildi. 

COVID-19 aşılamasının büyük bir çoğunluğu ASM’lerde uygulanmıştır.  Phizer/Biontec aşıları da aile sağlığı merkezlerinde yapılmaya başlandığında birçok uygulama zorluğuna rağmen aile hekimliği çalışanlarının yaptıkları özverili çalışmalar ile günde 600 bin kişinin üzerinde aşılama yapılmıştır.

Ancak aile hekimliği çalışanları 10 yıldır 60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını kaybederken bütün itirazlara,  başvurulara rağmen düzenleme yapılmadığında aylık 1000-1500 TL arası gelir kaybı olacağı ortaya çıkmıştır. Fiilen yapılması mümkün olmayan “kronik hastalık takibi” programı hakkında görsel ve yazılı basında “ek ödeme” haberleri yapıldığı halde performans kesintisi olarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yansıtılmış, hak edişlerinden yaklaşık 10 kadar kayba yol açmıştır. 

İş Bırakıyoruz! Çünkü kronik hastalık takipleri yapılamaz olduğu halde yapılabilir algısı yarattığınız için. 

Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede 15 oranında devam ederken, hasta sorumluluğu yokken, teknik ve eğitim alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün pandemi döneminde pozitif performans adı altında negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz.

Entegre aile hekimliği çalışanlarının en temel insani hakkı olan sağlık iznine göz dikilmiştir. Sözleşmede çalışan hasta da olsa, kanser de olsa, kaza da geçirse, raporlu da olsa 5 nöbet tutamazsa sözleşmesi fesih edilir denilmektedir. 

Bu ceza yönetmeliğini kesinlikle kabul etmiyoruz. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir.

 

Gaziantep-Kilis Tabip Odası

Gaziantep Aile Hekimliği Derneği

Gaziantep Aile Sağlığı Çalışanları Derneği



Anahtar Kelimeler: Haksızlık Varsa Biz Yokuz!