Güneydoğu Anadolu'da Hemofili A 'da ilk gen tedavisi

Güneydoğu Anadolu

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi erişkin Hematoloji kliniğinde Hemofili B'den sonra Hemofili A'lı olguya ilk gen tedavisi yapıldı.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi erişkin Hematoloji kliniğinde Hemofili B'den sonra Hemofili A'lı olguya ilk gen tedavisi yapıldı. Hematoloji BD Başkanı Profesör Dr. Vahap Okan başkanlığındaki ekip ilk gen tedavisi 2019 sonunda Hemofili B'li hastaya yaptılar ve hasta 18 aydır hiç bir tedavi almamaktadır. Geçtiğimiz hafta salı günü Hemofili A lı hastaya gen tedavisini yaparak bölgemizde bir ilki gerçekleştirdiler. Prof.Dr.Vahap Okan,  Doç.Dr. Handan Haydaroğlu Şahin ve çalışma ekibi ile birlikte bu hastanında gen tedavisi sonrası hastalığının yok olmasını beklemektedirler. Hemofili hastalığı doğuştan olan bir hastalık olup ağır derecede hemofili olan hastalar da kendiliğinden oluşan eklem kanamaları ile eklem ve kemik hasarlarına yol açmakta ve hastalar en azından haftada 3 defa da damardan faktör preparatları kullanmak zorundadırlar. Özellikle bu hastalıkta hasta ve hasta yakınlarının hepsi etkilenmekte ve bir ömür boyu devamla kanama ve kanamaların tedavisi ve bu kanamalar sonucunda eklem hasarları oluşmakta ve hastaların yaşam kalitesi çok fazla bozulmaktadır.

 

Prof. Dr.Vahap Okan'' 18 ay önce yaptığımız gen tedavisi ile hastamız hastalığından tamamen kurtarıldı ve o günden beri hiçbir tedavi almamıştır. Bu hastamızda da yaptığımız tedavi ile hastamızın hemofili A hastalığından tamamen kurtulacağını umut ediyorum. Bu çalışmalarda bize yardımcı olan laboratuvar, radyoloji, Fizik tedavi ve Eczane çalışanlarımıza teşekkür ederiz.'' dedi. Her hemofili hastasının gelecekte hedefi olan hastalığın tamamen yok edilmesi sadece gen tedavileri ile mümkün olup dünyada bu konuda çalışmalar hızla ilerlemektedir. Hastaların ve ailelerin bir ömür boyu uğraştıkları bu hastalıkta ek olarak devlete çok yüklü maliyetler örneğin 1 milyon TL olan maliyetlerden de kurtarılmaktadır.