Gaziantep ve Batman Tabip Odası Başkanları anlattı: “Sağlık çalışanları tükendi, istifalar arttı”

Gaziantep ve Batman Tabip Odası Başkanları anlattı: “Sağlık çalışanları tükendi, istifalar arttı”

Gaziantep Tabip Odası Başkanı Ateş, her kamu hastanesinde en az 10 hekimin istifa ettiğini belirtirken, Batman Tabip Odası Başkanı Oğuz, '1 Haziran itibariyle 10 hekim istifa ederek ayrıldı' dedi. SES Batman Şube Başkanı Topkan da 15 hemşir

Haziran ayında normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte Türkiye genelinde Covid – 19 tanısı alan, hastaneye yatan, yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısı hızla arttı.

Vakaların artmasıyla, sağlık çalışanlarının iş yükü de beraberinde arttı, birçok hastanede hekimler ve hemşireler istifa etmeye başladı.

Antep Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş, Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, istifaların gerekçelerini ve çözüm önerilerini bianet'e anlattılar. 

Ateş, Oğuz ve Topkan, sağlık çalışanlarının tükenmeye başladığını söylediler.

 

Ateş: Antep'te 760 sağlık çalışanı enfekte oldu

Antep’te mart ayından temmuzun sonuna kadar net olmamakla birlikte 760 sağlık çalışanının enfekte olduğunu belirten Ateş, “Bu sayı şu an muhtemelen 800’ü geçti. Vakaların gün geçtikçe artması, hastanelerdeki doluluk oranı sağlık çalışanlarının iş yükünü de arttırıyor. Sağlık çalışanları çok büyük kaygı ve belirsizlik içinde. Birçok kamu hastanesinde istifa haberleri geliyor. Şu an her kamu hastanesinde 10’a yakın hekim istifa etti” dedi.

 

"Hem ekonomik hem de ruhsal tükenmişlik var"

Sağlık çalışanlarının kendini güvende hissetmediğini vurgulayan Ateş şöyle devam etti: “Hem ekonomik hem de ruhsal bir tükenmişlik var. Kimse önünü göremiyor.  Çalışma koşulları pandemiye uygun değil, çok yoğun çalışılıyor. Bu da enfekte olma riskinin arttırıyor. İnsanlar evime, aileme virüs taşır mıyım onları hasta eder miyim kaygısı taşıyor.

 

"Sağlık çalışanları biterse, sağlık sistemi çöker"

Yoğun bakımı çalışanı bir hekim arkadaşımız geçtiğimiz günlerde ‘istifalar çoğaldı, ben de artık bittim, bırakacağım’ dedi. Sözünü ettiğim arkadaşımız pandeminin başından itibaren büyük bir özveriyle ve çok yoğun çalışıyordu. Ama geldiği nokta tükenmişlik. Eğer sağlık çalışanları biterse, sağlık sistemi çöker. Bu şekilde pandemi ile mücadele edemeyiz. Önümüzde daha sonbahar-kış var. Uzun soluklu bir planlamaya gidilmeli. Bu sürecin 2021 bahar ayına kadar devam edeceğini düşünmeli ona göre şekillenmeliyiz.”

 

"Neredeyse yüzde 70 eksik ek ödeme yapılıyor"

Pandemi sürecinde ek ödemelerin eksik yattığını, sağlık çalışanlarının ekonomik olarak da zorluklar yaşadığını ifade eden Ateş, “Ek ödeme hastanenin bütçesinden, performansa göre yapılıyor. Bu süreçte hastaneler normal hasta kabul etmediği için bütçede oluşmuyor. Pandemiden önce aldıkları ek ödemenin altında ödeme alıyorlar. Neredeyse yüzde 70 eksik ek ödeme yapılıyor.  Ruhsal olarak yaşanan çöküntüye bir de ekonomik çöküntü ekleniyor. Yani sağlık çalışanları hem ruhsal hem de ekonomik tükenmişlik yaşıyor” dedi.

 

"Maddi ve manevi destek verilmeli"

İstifaların önüne geçmek için sağlık çalışanlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ateş, son olarak şunları söyledi: “Maddi ve manevi destek verilmeli.  Psikososyal destek hattı kurulmalı, Maliye Bakanlığı devreye girmeli, ek ödemeleri karşılamalı.  Sağlık çalışanları kendini güvende hissetmiyor, zaten istifalar da bu nedenle yaşanıyor. Eğer pandemi meslek hastalığı olarak tanımlanırsa herkes kendini güvende hissedecek ve daha verimli çalışacak.

 

Oğuz: Batman'da 10 hekim istifa etti

Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz ise; vaka sayılarıyla birlikte istifaların da arttığını söyledi: “Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde 1 Haziran itibariyle 10 hekim istifa ederek ayrıldı. Kimi Batman' daki özel hastanelere geçti, kimisi Batman 'dan ayrıldı. Şu ana kadar 3 radyolog, iki göz hastalıkları, iki enfeksiyon hastalıkları, iki göğüs hastalıkları ve bir beyin cerrahı istifa etti. Sahada çok fazla sorun yaşıyorlar. Sorunlarını idarecilere aktardılar ama çözüm üretemediler.

 

"Daha ciddi kararlar alınmalı"

Bizler 1 Haziran sonrası bütün bunların yaşanabileceğini ön görüyorduk, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi geretiğini söyledik ama dikkate alınmadı. En azından önümüzdeki süreçte önerilerimiz dikkate alınsın. Tüm sorumluluğu toplumuna yükleyerek pandemi ile mücadele edemeyiz, daha ciddi kararlar almak zorundalar, takipçisi olmak zorundalar. Bu sayılar ile kışa girersek daha büyük sorunlarla karşılaşacağız."

 

Topkan: 15 hemşire emekliliğini istedi

SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan da, 45 hemşirenin emekliliğe başvurduğunu belirtti ve ekledi: “Çalışma koşullarından izin kullanmamaktan birçok arkadaşımız Covid’e yakalandı. Çalışma koşullarının verdiği tükenmişlikle beraber istifalar başladı. Hemşire arkadaşlardan emekliliğe başvuranlar var. 1 Haziran öncesi zaten bir baskı vardı. Herkeste bir tedirginlik vardı. Haziran öncesi Batman’da 660 vaka ve 8 ölüm vardı, o dönem 11 sağlıkçı arkadaşımız enfekte oldu. Ancak şu ana pozitif vaka sayısı 10 bini geçti, enfekte sağlıkçı sayısı 600’e ulaştı.”

 

"Gün aşırı nöbetler başladı"

“Vaka sayısı arttıkça sağlıkçılardaki iş yükü artıyor” diyen Topkan şöyle devam devam etti: “Sağlıkçılar da enfekte olunca çalışan sayısı azalıyor. Hasta olanın boşluğunu bir diğeri dolduruyor. Sağlıkçılar gün aşırı nöbet tutmaya başladı. Şu an 350 yataklı bölge hastanesinde, açılan yeni yoğun bakım servisleriyle birlikte 450 hasta yatıyor. Eskiden ilçelerden merkeze hasta gönderilirdi şimdi biz ilçelere hasta gönderiyoruz.” (bianet.org)