Gaziantep’te Vatandaş İlaç Bulmakta Zorlanıyor

Gaziantep’te Vatandaş İlaç Bulmakta Zorlanıyor

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, “Türkiye’de tükettiğimiz ilaçların yüzde 58’i ithal ediliyor. İlaçta dışa bağımlıyız. Şu an bazı ilaç gruplarında tedarik sorunu var ve böyle devam edilirse yıl sonuna kadar

Türkiye’nin en büyük illerinden biri olan ve yaklaşık 3 Milyon nüfusa sahip Gaziantep’te bazı ilaçların tedariki ile ilgili sorun yaşandığı için vatandaş ilaç alamıyor. Özellikle birçok vatandaşlar hayati önemdeki ilaçlar dahil olmak üzere günlük rutin ilaçlara bile ulaşamadıklarını ifade ediyor. Konuya ilişkin Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, “Türkiye’de tükettiğimiz ilaçların yüzde 58’i ithal ediliyor. İlaçta dışa bağımlıyız. Şu an bazı ilaç gruplarında tedarik sorunu var ve böyle devam edilirse yıl sonuna kadar sıkıntı daha da büyür. Euro kurunun artması ilaç fiyatlarını da etkiledi. Sağlık Bakanlığı’nın duruma acilen el atması gerekir” dedi.

 

Gaziantep’te vatandaşlar son günlerde ilaç sıkıntısı yaşadığını dile getirirken hayati önemdeki ilaçlar dahil olmak üzere günlük rutin ilaçlara bile ulaşamadıklarını belirtti. Reçeteyle eczaneye giden vatandaşların doktor tarafından yazılan ilaçlara ulaşamadıkları dile getiriliyor. Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci , Gaziantep’te yaşanan sıkıntıının boyutunu, sorunun neden ve nereden kaynaklandığı hakkında açıklamalarda bulundu:

 

Birçok hastalığın ilacı yok

 

İlaç tedariki sıkıntısının hem yerel hem de ulusal basında konuşulan ve gündemde olan bir konu olduğunu ve vatandaş cephesinden de bu konunun konuşulduğunu ifade eden Demirci, “Son 15-20 günden bu yana bazı ilaçlar yok ya da az algısı olmaya başladı ve ilaç sorunu yaşıyoruz. Şu noktayı vurgulamak istiyorum. Bütün ilaçlar değil, sadece birkaç ilaç tedarikinde sorun var. Başka bir ifadeyle insülünlerde, soğuk algınlığı, kan sulandırıcı gibi ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor. Kimi ilaçlar ya az geliyor yada bulunamıyor. Böylece ilaç olmayınca eczacılar ya hastalara yok çekiyor ya da başka yerlerden bulmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

“İlaç tedarikinde en büyük sorun ithal rakamları ile dövüz kurunun yüksek olması”

 

İlaç tedarikinde sorunun kaynağının nedenini açıklayan Demirci, şunları belirtti: “İlaçlarımız ağırlıklı olarak ithal ediliyor. Aynı zamanda yerli ilaçlarımızda da sıkıntı var. Özellikle dövizdeki hareketlilik ilaç sektörüne de yansımaya başladı. Biz ilaç tedarikindeki sorununu buna bağlıyoruz. Çünkü biz ilaç sektöründe dışa bağımlı bir ülkeyiz. Yaklaşık olarak ilaçlarımız yüzde 58 ithal geliyor. Yerli ilaç içerisinde de ham madde noktasında da ithal oranı çok yüksek. Bu durum ilaç bulmas noktasında sıkıntı yaratmaya başladı. Bir eczacı odası yöneticisi olarak bu duruma önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Bunu bir irdelemek gerekir. Bu konu çok önemli ve Sağlık Bakanlığı bu konuya el atıp çözüm üretmeli. Çünkü ilaç diğer ürünlere benzemez, hayati öneme sahip bir ürün. İnsan sağlığına ait bir ürün. Şu an çok büyük bir açığımız yok ama bu böyle devam ederse bu açık büyür. Bunun yaşanmaması için önlem almak gerekiyor.”

 

“Bakanlık tarafından ilaç fiyatları acilen düzeltilmeli”

 

İlaç fiyatlarına dikkat çeken Demirci, “İlaç fiyatlarının belirlenmesine yaklaşık 4 aylık zaman var. Kararname gereği Şubat ayında belirleniyor. Bu süreyi beklemeden bakanlık tarafından ilaç fiyatlarını düzenlemeli. İlaç fiyatları diğer ürünler gibi her an belirlenen bir fiyat değildir. Yılda bir kez Sağlık Bakanlığı İlaç Fiyat Kararnamesi içinde Ekonomik Kordinasyon Kurulu ve Maliye Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurulunun olduğu bir yapı tarafından fiyatlar belirleniyor.

 

“Hükümet çözüm bulmalı”

 

İlaç fiyatlarını belirleyen Sağlık Bakanlığı’dır. Biz ilaç fiyatlarını belirleyemiyoruz. Dövüzdeki ani yükselişler ithalatçı firmaları ve ham madde ithalatında sıkıntı yarattığını düşünüyoruz. Bundan dolayı yokluk oluyor. Çözüm için hükümet harekete geçerek önlem almalı. Bunu yaparken de İlaç firmaları, ecza depolarıyla, Türkiye’deki eczaılar odalarıyla oturup birlikte çözüm üretmeli, eksiklikleri giderilmeli ve önlemleri bir an önce almalıdır. Sonuçta bu ekonomik bir durum. Yani ekonomideki çalkantının sonucunda ortaya çıkan bir durum” diye ekledi. (Mervan Sak/ gaziantepdogus)