Gaziantep için korkutan koronavirüs uyarısı!

Gaziantep için korkutan koronavirüs uyarısı!

Böyle giderse hastanelerde hizmet durur!

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, kentte bir hafta önce yüzde 70 olan yoğun bakım doluluk oranının yüzde 73’e yükseldiğini savundu. Yılmaz,  böyle giderse birkaç hafta sonra hastanelerde sağlık hizmetinin verilemez noktaya geleceğini belirterek, “Bunu görmemiz ve acilen buna göre önlem almamız gerekmektedir” dedi.

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan vaka sayıları tartışma konusu oldu. 28 bin olarak açıklanan vaka sayılarının ardından açıklamalarda bulunan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, Gaziantep’te vaka sayılarının artmaya devam etmesi halinde sağlık sisteminin işlevsiz haline geleceğini söyledi.

 

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, Koronavirüs Salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu.  Vaka sayılarının gizlenmesinin eleştiren Yılmaz, “Aylardır, korona ile mücadelede yanlış bir yol izlendiğini, vaka sayısı yerine hasta sayısı açıklamasının toplumu rehavete sevk ettiğini ve bunun da salgının yayılmasına neden olduğunu söylüyoruz. Küresel bir salgınla karşı karşıya olduğumuz bir gerçektir. Kimseyi suçlamak gibi bir derdimiz de yok. Bakanlığımız ve sağlık çalışanlarımız ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, buna hepimiz şahidiz. Hal böyle iken, rakamlarla oynanmasını anlamakta, izah etmekte güçlük çekiyoruz. Gerçeklerin sonsuza kadar gizlenemeyeceği bu olayla bir kez daha ispatlanmış oldu. Oysa devlet halkından hiçbir şeyi gizlememelidir.”

 

Vaka sayılarının daha da yüksek olduğunu düşündüklerini kaydeden Yılmaz, “Almanya 19 bin, Fransa ve İspanya 16 bin, İtalya 26 bin, İngiltere 18 bin vaka sayısına ulaşmış durumdayken, nüfus olarak ülkemize benzer bu ülkelerden fazla vaka sayısına ulaşarak, dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi olmamızı, üzülerek ama daha önemlisi kaygıyla izliyoruz. Kaldı ki açıklanan 28 bin sayısına bile şüphe ile yaklaştığımızı ve çok daha fazla vaka sayısına sahip olduğumuzu düşünüyoruz.”

 

Sağlık sisteminin içinde bulunduğu zorlu durumu anlatan Yılmaz, “Aslı önemli konu ise, sağlık sistemimizin ve sağlık çalışanlarımızın, tükenmenin de ötesinde çökmek üzere olduğu gerçeğidir. Gaziantep’te 1 hafta önce 70 olan yoğun bakım doluluk oranı 1 hafta içerinde 73’e yükselmiştir. Hal böyle iken, eğer bu hızla devam ederse, birkaç hafta sonra hastanelerde sağlık hizmeti verilemez noktaya gelecektir. Bunu görmemiz ve acilen buna göre önlem almamız gerekmektedir. Bunun tek yolu da, 14 gün süreyle, ülke olarak eve kapanmamız, yani katı bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasıdır. Bu şekilde hem salgının hızlı yayılımının önüne geçmiş olacağız, hem de sağlık kuruluşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza  bir nefes aldırmış olacağız.”

 

Kararların önemini anlatan Yılmaz, “Kuşkusuz bu kararı almadan önce, esnafımızı da düşünerek, onlara yönelik desteklemeleri de eş zamanlı olarak belirlemek zorundayız. Son olarak, en büyük görev de biz vatandaşlara düşmektedir. Lütfen salgını ciddiye alalım, ev gezmelerine lütfen son verelim. Lütfen sokağa mecbur kalmadıkça çıkmayalım. Lütfen, maske , mesafe ve hijyen kuralına özen gösterelim. Bunu yapmazsak çok sayıda insanımızı ne yazık ki bu illete kurban vermemiz kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.(haber342)