Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Duygu Delen’in annesi: “Adalet yerini bulsun ki başka Duygular ölmesin”

Duygu Delen’in annesi: “Adalet yerini bulsun ki başka Duygular ölmesin”

17 yaşındaki Duygu Delen'i balkondan atarak öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Mehmet Kaplan'ın (21) ev hapsiyle tahliyesine itiraz eden Delen'in ailesi, sanığın yeniden t

Duygu Delen’in annesi Şenel Delen, adaletin bir an önce yerini bulmasını isterken, “Daha önce de cinayet işleyen birisi nasıl serbest kalabiliyor?” diye sordu. “Benim çocuğumu kara topraklara verirken, bu çocuğu serbest bırakıp, ödül mü verdiler? Adaletin yerini bulmasını istiyorum. Bizi bir kere öldürdüler, daha kaç kere öldürecekler. Bir an önce tutuklanıp adaletin yerini bulmasını istiyorum. Adalet yerini bulsun ki başka Ayşe’ler, Fatma’lar, Duygu’lar ölmesin” şeklinde konuştu. Baba Bülent Delen, “Serbest bırakmaları çok kötü oldu. Ben adalete güveniyorum. Cumhurbaşkanı’na ve Adalet Bakanı’na sesleniyorum; gerekeni yapmalarını istiyoruz” dedi.

 

Mahkemenin verdiği karar hukuka uygun değil

 

Mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuka uygun olmadığını anlatan Ailenin Avukatı Ömer Faruk Akan, “Birden fazla suçlama ile karşıla karşıya bulunan bu sanığa dair verilen tahliye kararının geri alınmasını talep ediyoruz. Bu şahıs hakkında küçük çocuğu cinsel istismar, nitelikli öldürme ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, konutta yağma şeklinde birden fazla suçlama var. Sadece bu suçlamalardan birinde 1-2 ve 3 yıl tutuklama kararı mevcut iken verilen tahliye kararı açıkçası Türk yargı pratiğine aykırı” şeklinde konuştu.

 

Bilirkişi raporları, maktulün düşmeden önce darp edildiğini belirtiyor

 

Dosyada 3 bilirkişi raporunun bulunduğunu, bu bilirkişi raporlarında maktulün düşmeden evvel darp edildiğinin belirtildiğini vurgulayan Av. Akan, “Dosyaya bulunan 3 bilirkişi raporu var. Bu resmi bilirkişi raporlarının tamamı maktulün düşmeden evvel darp edildiğini belirtiyor. Sadece sanık ve vekilleri tarafından hazırlatılan ve uzman görüşü niteliğinde olan raporda bunun söz konusu olmadığı belirtiliyor. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, bu iki hususa dikkat çekmiş ve itiraz etmiştir. Birincisi; kaçma şüphesinin varlığı, ikincisi suçlamaların ağırlığı, üçüncüsü ve en önemlisi maktulün vücudunda bulunan ekimozlar” açıklamasını yaptı.

 

Mahkemenin bu karardan dönmesini bekliyoruz

 

Akan, “Tüm bilirkişi raporları yay şeklinde ki ekimozların düşmeye bağlı oluşamayacağını, ancak darbe bağlı olarak oluşabileceğini belirtiyor. Sanık tarafının hazırlatmış olduğu uzman görüşünde ise bilimsel temeli olmayan ve hiçbir kaynakta yer almayan bir husus işaret ediliyor ve ‘Düşmeye bağlı ekimozlar oluştu’ deniliyor. Oysa maktulün sol bacağında bulunan ekimoz düşmeye bağlı olmadığı açık. 10. Ağır Ceza Mahkemesi kararını değiştirmezse dosyanın gidecek yer olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu karardan dönmesi talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bu tür kararlar kadın cinayetlerini işleyen kişileri cesaretlendirmemesi gerekiyor

 

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyon Üyesi Avukat Serpil Yılmaz, “16 Haziran günü yapılan Duygu Delen dosyasında sanık Mehmet Kaplan, ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti. Bu karara karşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itiraz edilmiştir. Bize göre de hukuka uygun olmayan bir karardır. Umarım karardan dönülerek, tekrar tutuklanmasına karar verilir. Çünkü kaçma şüphesi ve olayların ağırlığı nedeniyle tutuklama kararı verilmişti. Şu an tutuklama kararını gerçekleştirecek dosyada herhangi bir gelişme olmadığı gibi dosyanın adli tıbba gönderilip birçok çelişkilerin giderilmesi için ve ara karar kurulmasına rağmen mahkemenin kararını ve takdirini tahliye yönünde kullanmasını kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bu tür kararlar kadın cinayetlerini işleyen kişileri cesaretlendirmemesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Şüpheli bir şekilde balkondan düşerek yaşamını yitiren Duygu Delen’in davasında sanık Mehmet Kaplan’ın ev hapsi ile tahliyesine karar verilmişti. Kaplan’ın tahliyesi kentte tartışma yaratırken, Duygu Delen’in ailesi ve ailenin Avukatları, Gaziantep Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak tahliye kararını protesto etti. (Hüseyin Karataş/gaziantepsabah.com)