Dünyanın En İyi Dermatologları Ülkemizden Yetişecek!

Dünyanın En İyi Dermatologları Ülkemizden Yetişecek!

Gururla söylüyorum ki : önümüzdeki 5-10 sene içinde dünyanın en iyi Dermatologları ( cildiye uzmanı doktorlar) ülkemizden yetişecek. Neden mi?

Gururla söylüyorum ki : önümüzdeki 5-10 sene içinde dünyanın en iyi Dermatologları ( cildiye uzmanı doktorlar) ülkemizden yetişecek.

Neden mi?

Son TUS ( Tıbta Uzmanlık Sınavı) da ilk 20 ye girenlerden 11 ‘ i ihtisas için Dermatolojiyi seçmiş.

Peki niye?

Giderek artan sağlıkta şiddet vakaları, resimdeki gibi muayenesinin gecikmesi ( doktorun bir önceki hastaların tedavisinde öngörülemeyen süre uzamaları dikkate alınmayıp hastasını keyfi bekletiyor düsüncesi); hattâ gelen yemekte domatesin kabuğunun soyulmamış olması ( aynıyle vâkidir) gibi nedenlerle bile yapılan sabim ve cimer şikâyetlerinin yarattığı baskı , en ufak bir hata veya prosedür eksikliğinde açılan malpraktis davalarında ; bir ömürboyu zor şartlarda kazanılan , tahsili yapılan ve zor şartlarda her türlü fedakârlıkla yapılan bu meslekteki tüm kazanımlarından daha fazlasını (çoluk çocuğunun rızkını) tazminat olarak ödeme tehlikesi ve benzeri bir çok nedenden dolayı doktorlar riskli hastalarla karşılaşılan branşlardan kaçıp en garanti gördükleri uzmanlık dallarını tercih ediyorlar da ondan.

İnsan sağlığına hizmet eden her tıp branşı kutsaldır. Dermatoloji de çeşitli derdi olan hastalara çare olan güzide bir uzmanlık dalıdır. Basit bir dal değildir. Değerlidir. Buradaki konunun asıl hedefi de dermatoloji branşı da değil-dir. Esas önemli konu hayati tehlikesi olan hastalara şifa dağıtacak olan operasyonel branşlardan doktorların uzaklaşmasına neden olan konulardır.

Trafik kazası geçirip her tarafı dağılmış bir hasta düşünün. Acile getirilir. İlk önce acil tıp uzmanı ilgilenir. Genel durumuna bakılır, genelde çoklu travma vardır, ihtiyaca göre ortopedist, nörolog, beyin cerrahı, kardiyolog, kalp -damar cerrahı, el ve mikro cerrahi uzmanı, genel cerrahi uzmanı, göğüs cerrasihi uzmanı, hasta çocuksa bu saydıklarımın cocuk uzerine ihtisasını ayri yapmış olanlar, göz uzmanı, kbb uzmanı, estetik cerrahi,ürolog, dermatolog........ daha akla gelmeyen bir çok uzman doktor o hasta için seferber olur.

Hepsi de aynı hastada bir çok sebebe bağlı rahatsızlıkların ayrı ayrı sorumluluğunu üstlenirler.

Önümüzdeki 10 sene sonrasında bu saydığım branşlarda uzman yetişmezse, Allah korusun bir trafik kazası geçirsek bize hangi branşların yetişebilecegini bilemem. Ama travmadan incinmiş derimiz için en güzel pomadın yazılacağından hiç şüphem yok.

Bu arada nereye şikayet edeceğini bilmeyip doktora ve tüm sağlıkçılara saldırmak zahmetine girmek zorunda kalanlar için söyleyeyim: cevap d şıkkı.