Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Dünya'nın en yaşlı fıstık ağaçları Gaziantep'te...

Dünya

Gaziantep’te en az bin yaşında olduğu tahmin edilen 2 fıstık ağacı bulundu. Ağaçların topraktan bir metre yükseklikten gövdelerinin çevresi ölçüldü. Ağaçlardan birinin çevresinin 4 metre 90 santimetre, diğerinin çevresinin ise 4 me

Gaziantep’te en az bin yaşında olduğu tahmin edilen 2 fıstık ağacı bulundu. Ağaçların topraktan bir metre yükseklikten gövdelerinin çevresi ölçüldü. Ağaçlardan birinin çevresinin 4 metre 90 santimetre, diğerinin çevresinin ise 4 metre 53 santimetre olduğu belirlendi.

 

TEMA Vakfı uzmanları tarafından “anıt ağaç” adaylarını belirlemek üzere çok sayıda Antep fıstığı ağacında ölçüm ve gözlem yapıldı. Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Keşrobası köyünde yedi, Göbek köyünde dört ve Nizip ilçesine bağlı Tosunlu köyünde bir adet olmak üzere toplam 12 ağacın “anıt ağaç” adayı olabileceği tespit edildi. Çevre, çap, boy, tepe çapı, dallık, kovukluk, çürüklük, sürgün yoğunluğu, yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak ölçümler ve değerlendirmeler yapıldı. Ağaçların bulunduğu yerlerin koordinatları tespit edilip fotoğraflandı. Elde edilen bilgiler, ağaçların envanter karnelerine işlenerek “anıt ağaç” başvurusu yapıldı.

 

 

Asım Mıhçıoğlu

Gaziantep Kent Arşivi