- Peki süt dişlerinin erken kaybında ne olur ?
Süt dişleri ve daimi dişler arasında belirli bir düzen ve döngü vardır. Erken kaybedilen süt dişlerinde , alttan gelecek olan daimi diş normal zamanından geç gelecek , buna bağlı olarak ağızda bulunan süt dişleri öne ve arkaya gelerek daimi dişin yerini kapatacak ve gelecek olan daimi diş sürmek için yeterli yer bulamadığı için ya gömülü kalacak ya da dişlerde çapraşıklıklar meydana gelecektir. Bu yüzden erken kaybedilen süt dişlerinde , sürekli dişin yerini korumak amacıyla “yer tutucu” denilen apareyler yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde ağızda oluşacak çapraşıklıklardan dolayı çocukta ilerleyen dönemde ortodontik tedavi( diş teli tedavisi) ihtiyacı doğacaktır.
-Çocuklar ne sıklıkla diş hekimi kontrolüne getirilmelidir?
Ağzında birden fazla çürüğü ve dolgulu dişi bulunan ve yeterli ağız hijyeni olmayan yüksek risk gurubu dediğimiz hastalar üç ayda bir , orta veya düşük risk gurubunda olan çocuklar ise altı ayda bir rutin olarak diş hekimi kontrolüne getirilmelidir.

-Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalı , ne tür fırça ve macun kullanılmalıdır?
Aslında ağız hijyeni bakımı çocuklarda ilk süt dişinin çıktığı 6. aydan itibaren başlar. Ebeveynler , bebeklerini her beslemeden sonra ağızlarını ve dişlerini gazlı bir bez veya temiz bir tülbent yardımıyla temizlemelidir. Arka gurup azı dişlerinin de çıkmasıyla beraber fırça kullanımına ebeveyn kontrolünde başlanmalıdır. Kullanılacak fırça seçimi ise ; yumuşak sertlikte, düz ve küçük başlıklı , tek tip kılları olan, çocuğun rahatça kontrol edebileceği büyüklükte olmalıdır. Çocuklarda üç yaşa kadar diş macunu kullanımı önerilmiyor. Üç yaştan sonra ise içeriğinde az miktarda flor bulunduran diş macunları , yine ebeveyn kontrolünde kullanılmalıdır. Çocuklarda el becerileri gelişinceye kadar anne ve babayla birlikte doğru fırçalama tekniğiyle fırçalama yapılmalıdır. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam uyumadan önce günde en az iki defa mutlaka fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
-“Çocuklarda dlor uygulaması yaptırmak zararlı mıdır? Okullarda uygulanan flor uygulamalarına izin vermeli miyiz?”
Velilerden en sık aldığımız sorulardan biri de flor uygulamasının zararlı olup olmadığı konusudur. Hekim tarafından uygulanan flor, söylentilerin aksine çocuklarda diş çürüklerini azaltmak için uygulanan önemli bir yöntemdir. Flor, dişin mine tabakasına girerek dişi çürük oluşumuna karşı etkili bir şekilde korumaktadır. Ayrıca varolan çürüğün de gerilemesinde yardımcıdır. Hekim kontrolünde 6 ayda bir düzenli olarak uygulandığında diş çürüklerinin önemli oranda azaldığı ve başlangıç çürüklerinin de tedavi olarak durduğu görülmüştür.

-Peki çocuklarda diş çürüğünü önlemek için başka uygulamalarımız yok mu ?
Fissür örtücüler, çürük gelişmeden çürüğe karşı dişi koruma altına almayı hedefleyen önleyici bir tedavi şekildir. Yapılan araştırmalar çürüklerin 90 oranında büyük azı dişlerin çiğneyici yüzeyinde geliştiğini göstermektedir. Ağızda ilk süren daimi diş olan 1. büyük azı