D Vitaminin Kilo Kontrolünde Etkisi

D Vitaminin Kilo Kontrolünde Etkisi

Dyt.Sevgi Can Çevik, D Vitaminin kilo kontrolünde etkisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt.Sevgi Can Çevik , yaz aylarında uygulanabilecek doğru D Vitaminin  alımı ile ilgili önerilerini sıraladı.Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt.Sevgi Can Çevik;D vitamini, sadece kemik sağlığı için önemli değil, aynı zamanda diğer birçok sistem için de faydalı olan temel bir besin ögesi, vitamin ve hormonu olduğuna dikkat çekti.

 

Et, süt, yumurta gibi besinlerde az miktarda da olsa doğal olarak bulunmasının yanı sıra besin takviyesi olarak da vücuda alınan aynı zamanda güneş ışınlarının deriye temas etmesiyle vücutta da üretimi tetiklenebilen bir vitamin olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunan D vitamini, kalsiyum emilimini arttırarak kemik mineralizasyonunu desteklenmesi, çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteoporoz (kemik erimesi) oluşumunun engellenmesine yardımcı oluyor. 

 

Bunun yanı sıra, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından onaylanan bağışıklık sistemini destekleyici etkisi de bulunuyor ki son dönemlerde de covid19 ile mücadelede bu özelliği ile önemi daha çok karşımıza çıkıyor 


Ancak biz bugün d vitamini ve kilo kontrolüne bakacağız daha çok. Sıkı bir diyet yapıyor, yine de kilo veremiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir vitamin var d vitamini… D vitamini eksikliği kilo vermenize engel olabilir., D vitamini eksikliğinde kemik gelişimi ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının yanı sıra enerji tüketim dengelerinin de etkilenerek yağlanma kolaylaşır
Dünya genelindeki insanların yaklaşık yüzde 50’sini etkilediği tahmin edilen D vitamini eksikliği; kemik gelişimden bağışıklık sistemine, çocuklarda büyüme gelişmeden diş çıkarmada gecikmeye kadar sağlımıza birçok açıdan etki ediyor. Bununla beraber yapılan son araştırmalar kilo vermeyi etkileyen unsurların başında D vitamini eksikliğinin de yer aldığını gösteriyor. 

 

Bahar aylarının gelip yaz aylarının yaklaşmasıyla kilo vermek için diyet yapan kişilerin sayısında da artış yaşandığını gözlemliyorum, “Kilo vermek ya da mevcut kilomuzu korumak sanıldığı kadar zor değil.
 

Önemli olan vücudumuzun ihtiyacını iyi bilmek. Ancak maalesef kilo verirken eksik ya da kulaktan dolma bilgilerle hareket edebiliyoruz. Kilo verirken dikkat etmemiz gereken unsurlardan biri de D vitamini değerlerimiz. 


Özellikle kadınlarda sıklıkla yaşanan D vitamini eksikliği kilo vermeyi etkileyen unsurların başında geliyor. Çünkü kalp, beyin ve pankreas gibi birçok organımızda özel reseptörleri var. D vitamini reseptörlerine sahip dokulardan biri de kaslarımız. Bu vitaminden mahrum kalan kaslar daha çabuk yoruluyor ve o kasların metabolizmaları bozuluyor. Bu durum, enerji tüketim dengelerini olumsuz etkileyerek, yağlanmayı kolaylaştırıyor.


Sağlıklı beslenme Programına aldığım herkesin yeterli D vitamini stoğu bulunup bulunmadığına mutlaka bakıyorum ve genelde çok düşük düzeylerde olduğunu gözlemleyince direk uygun takviye şekliyle başlıyoruz. “ Bir kişide D vitamini değeri 21 mg’ın altındaysa bu rakamı 50-60 mg’lara yükseltmeye çalışıyoruz. 


Ve Gözlemlerim bana gösteriyor ki; D vitamini seviyesi iyileşen kişilerde açlıklarını kontrol etme, daha az yeme ve daha uzun süre tok kalma belirtileri başlıyor. 
Kilo programlarındaki yağ yakma hızları da artıyor. 
Ayrıca aynı omega-3 yağları gibi en fazla karın – göbek bölgesindeki yağların erimesine de etki ediyor. Bunu da muhtemelen kalsiyumun etkinliğini artırarak başarıyor. 
Avrupa Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzuna göre D vitamini alımında günlük idame dozlar; 
1 yaşından küçük bebeklere günde 400 ünite, 
1-18 yaş arası çocuklara günde 600 ünite, 
18 yaş ve üzeri yetişkinlerde günlük 1000 ünitedir. 
Ülkemizde kış mevsimi dışında her gün yarım saat kadar baş, yüz, el, kol, ayak ve bacakların güneş ışınlarıyla doğrudan temas ettirilmesi ile birlikte yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde her gün 1 yumurta, 
2 su bardağı tam yağlı süt ya da süt ürünleri,
Haftada 1-2 kez yağlı balık tüketilmesiyle yetişkin insanlar D vitamini gereksinmelerini karşılayabilirler. Bu koşulları sağlayamayanlarda önerilen düzeyde ek D vitamini verilmesi gerekir. Bunun için de sizdeki eksiklik düzeyini saptayıp harekete geçmemiz gerekir.

 

Piyasada farklı formlarda D vitaminleri bulunmasına karşın katkı maddesi ve BHA yani beta hidroksi asit içermeyen, sprey formda D vitamini seçenekleri de bulunmaktadır. Son dönemlerde sprey formu gibi kullanımı kolay, saf zeytinyağı içinde sunulan D3 vitaminleri tercih ediliyor, özellikle kilo veremeyenlerin muhakkak D vitamini seviyelerini ölçtürmeleri gerektiğini, aksi halde kilo vermenin oldukça zorlaşabileceğini bilmemiz gerekiyor.