Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemdeki konuları değerlendirdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemdeki konuları değerlendirdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. Erdoğan yanan alanların imara açılacağı iddiasıyla ilgili 'Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil' dedi. Help Turkey etiketli paylaşımlarla ilgili konuşan Erdoğan, 'Yala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber-Atv ortak yayınında gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 

“Öncelikle son günlerde yaşadığımız bu orman yangınlarında ve sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Selin hemen ardından Rize’ye gittik. Oradaki vatandaşlarımızla bir araya geldik ve günübirlik de olsa Rize’den Arhavi’ye geçtik. Oradaki vatandaşlarımızla miting türü bir buluşmamız oldu. Gerek esnaf gerekse oradaki selin istila ettiği evlerin durumu çok manidardı, üzücüydü. Bir taraftan valilerimize zarar tespiti noktasında gerekli talimatları verdik ve bu zarar tespitleriyle beraber de süratle bu zarar tespitlerini yapalım ki hem ayni hem nakdi ne yapacağımızı bilelim. Bunun için kendilerinden birkaç gün içinde neticeyi almayı istedik. Valilerimizin çok daha seri hareket etmelerini istedik.

 

“ÖDEMELER BAŞLIYOR”

 

Ödemelerin hemen başlanması talimatını verdik. Anında konut yapım işine de başlayalım istedik. 1 yıl içerisinde de TOKİ olarak bu konutları bitirip, Arhavi’de buradaki konutların sahiplerine konutlarını teslim edeceğiz.

 

“15 YANGIN DEVAM EDİYOR”

 

Yangında sekizinci gün. Tüm şiddetiyle devam ediyor. Yangında otellerde kalanlar var. Tahliye çalışmalarını gerçekleştirdik. Denizden ve karadan tahliye çalışmalarını yaptık. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarında büyük artış yaşandı. Burada siyasete yer olmamalı. Düşünün ki, 8 gün içinde 187 yangın çıktı. 187 yangından 15’i devam ediyor. Bunların çoğu kontrol altında.

 

TERMİK SANTRAL YANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

 

Örneğin şu anda ülkemizin önemli iş adamlarının sahip olduğu Termik Santral yanma tehdidiyle karşı karşıya. Helikopterler ve uçaklar söndürme çalışması yaptı. Şu anda 3 bakanımız oradalar. Aşırı rüzgar olmasa söndürmek kolay olacak. Söndürürken bir taraftan da rüzgar tehdidiyle karşı karşıyasınız. Ama biz sadece bunlarla mücadele etmiyoruz.

 

TOPLAM UÇAK SAYISI 20

 

Muhalefet sizinle beraber ayrı bir mücadelenin içinde. Burada niye uçak ve helikopter yok gibi yalan terörü estiriyorlar. Yangın bölgesinde 16 uçak var. Bugün gelenlerle 20’ye çıktı. 56 helikopter var.

 

Devlet olarak bizim görevimiz nedir? Devlet olarak görevimiz, tarım, orman ve hayvancılık, bütün bu ormanların bakımı, ıslahı; yangınların söndürülmesi birinci sorumluluğumuz. Yerleşim yerlerindeki yangınların sorumluluğu ise büyükşehir belediyelerine aittir.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi birinci derecede sorumludur. Muğla, İzmir ve Aydın’da belediyelerin birinci sorumluluğudur. Bunlar ‘Hayır bizim sorumluluğumuz yok’ diyemezler. Açsınlar yerel yönetimlerle ilgili yasayı iyice incelesinler. Şu an napıyorlar? Biz orman yangınlarıyla mücadelemizi sürdürüyoruz. 8 şehidimiz var.

 

“RUSYA BİZE 3 UÇAK, 4 HELİKOPTER GÖNDERDİ”

 

2002’de su ikmal aracı hiç yoktu. 2021’de 2081 adet su ikmal aracı var. İlk müdahale aracı 2002’de yok. 2021’de 2170 adet var. 2002’de 14 adet 21 ton kapasiteli uçak var. 2021’de 682 adet bu noktada iş makinesi var.

 

Bütün bunlarla beraber yangınla mücadeleyi sürdürüyoruz.

 

Bugün dünya adeta yangın tehdidi altında. ABD, Rusya yanıyor. Kanada yanıyor. Kimse kalkıpta Rusya niye yanıyor? demiyor. Diyemez. Rusya’da yangın varken, Putin bize o halde 3 tane uçak, 4 helikopter gönderdi.

 

DESTEK NASIL SAĞLANACAK?

 

Öncelikle az önce Elazığ’ı gördünüz. Onun öncesinde Van var. Birçok depremle karşı karşıya kaldık. Bütün yıkılan yerleri sıfırladık. TOKİ ile yepyeni konutlar yaptık, vatandaşlarımıza verdik. Son 19 yılda afetlerle mücadelede profesyonel yaklaşım sergiledik. Yangın ortamında bile ‘Başkanımıza güveniyoruz’ diyorlar.

 

Bu depremden sele birçok hadisede tecrübe ettik. Bu tecrübe neticesinde afet bölgesindeki birçok çalışmayı hızlı şekilde yürütebiliyoruz. Bir yandan da hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Zaman kaybımız yok.

 

Biz şunu da yapıyoruz; hemen evini bul, eve yerleş. Kiranı da biz ödeyeceğiz. 50 bin liralık da evin içini donatmak için destek vereceğiz. Muhalefetin bundan haberi var mı? Ben gerekli talimatları verdim. Evin içini hemen donatacaksınız. Ayni de olur nakdi de. Vatandaş bunu gördüğünde bile ‘Evim yandı gitti ama devlet benim yanımda yerimi aldı’ der.

 

“BAKANLARIMA TALİMAT VERDİM”

 

Bizim bir talihsizliğimiz var. Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Türkiye’de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir kenara koymak mümkün değil. ABD, Rusya ve Kanada’da bu kadar yer yanar; ama böyle bir şey olmaz. Onlar iktidarın yanında yer alır. Bizde bu yok. Biz şu anda iktidarız. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bizim YAŞ toplantımız vardı. Dışişleri ve İçişleri Bakanımıza siz gelmeyin dedim. Bu arkadaşlarım 8 gündür tamamen bölgedeler. Orada yattılar, orada kalktılar.

 

Biz dertliyiz, bizim bir derdimiz var. Bu yerler yanıyorsa, bizim ciğerimiz de yanıyor. Elimizden geleni yapacağız. 19 yılda belli bir tecrübe edindik. Bizden öncekilerden edindiğimiz tecrübeler de var. Dolayısıyla dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu konuyla ilgili dünyada neler oluyor bitiyor yakından takip ediyoruz. Siyasetin içinde 40 yıl sadece benim tecrübem var. Arkadaşlarımın arasında nice yetişmiş kişiler var. Hep beraber ortaya bir çalışma koyuyoruz. Orman yangınları, Kovid-19 gibi bir tehdittir. Hatta terördür.”

 

YANAN ALANLARIN İMARA AÇILACAĞI İDDİASI

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yanan alanların imara açılacağı iddiasıyla ilgili ise, “Ne başbakanlığım döneminde böyle bir yetkiyi verdim ne de cumhurbaşkanlığım döneminde. Ben dikey mimariye karşı olduğunu söyleyen bir insanım. Betona nasıl olur da ben sahip çıkarım? Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

 

“UÇAKLAR PERT OLMUŞ VAZİYETTE”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan THK ile ilgili iddialara, “THK’nın 2014-2018 yıllarından itibaren bir değerlendirmesini yaparsak bu arada yapılan sözleşmeyle 6 uçakla oradan hizmet alımı yapıyor, üç tane daha uçak var bunlar pert olmuş vaziyette.” şeklinde cevap verdi.

 

HELP TURKEY ETİKETİ

 

Sosyal medyadaki Help Turkey etiketli paylaşımlarla ilgili konuşan Erdoğan, “Yalancının mumu yatsıya kadar yandı. Bu, yatsıya kadar bile yanmadı. Karşılığında Güçlü Türkiye diye etiket açtılar. Çok daha fazlasıyla karşılık buldu. Rahatsız oluyorlarsa demek ki güçlüyüz.” ifadelerini kullandı.

 

AŞI OLMAYANLARA KISITLAMA GELECEK Mİ?

 

“Aşı olmayanlara kısıtlama gelecek mi?” sorusunu cevaplayan Erdoğan, “Zorlamadan yana değilim. Gönüllülük esasına göre bu süreci işletmenin neticesi hayırlı olacaktır” dedi.

 

TURKOVAC AŞISINDA SON DURUM

 

Turkovac aşısıyla ilgili son durumu paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “En kısa sürede Turkovac aşımız için acil kullanım onayı almayı ve yurt çapında bununla yaygın aşılamaya geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

 

“AĞUSTOS İLE BİRLİKTE ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ GÖRECEĞİZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomideki öncü göstergelere baktığımızda büyüme eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. Yüzde 7’nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız. Ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir.” dedi.(mynet)