Çaresizlik İntihara Sürüklüyor!

Çaresizlik İntihara Sürüklüyor!

Medical Park Gaziantep Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Rıfat İnci, intiharların bir çaresizlik sonucu meydana  geldiğini belirtti.

 

Medical Park Gaziantep Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Rıfat İnci, intiharların bir çaresizlik sonucu meydana  geldiğini belirterek, ’’İntiharlar günümüzde çok artış göstermeye başladı. İntihar bir çaresizlik durumu.  Artık her şeyin bittiği son nokta. En büyük nedenleri ise zorlaşan hayat  ve ekonomik koşullar’’ dedi.

Gaziantep’te son bir ay içerisinde 10 kişi çeşitli nedenlerden dolayı yaşamına  son verdi. Medical Park Gaziantep Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Rıfat İnci, intiharların en büyük nedeninin  zorlaşan hayat şartlarından ve ekonomik zorluklardan kaynaklandığını söyledi.

 

ÇARESİZLİK EN BÜYÜK NEDEN

 

Medical Park Gaziantep Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Rıfat İnci, intiharların bir çaresizlik sonucu meydana  geldiğini belirterek ’’İntiharlar günümüzde çok artış göstermeye başladı. İntihar bir çaresizlik durumu. Artık her şeyin bittiği son nokta. Tabi çok çeşitli sebepleri var. Günümüzde hayat ve ekonomik şartlar zorlaştı. Yaşam alanları daraldı. İnsanlar rahat etmek için eskine göre daha çok çalışıyor, kendilerine daha az zaman ayırıyor ve daha kaygılı olmaya başlıyor. ‘Gelecek ne olacak?’, ‘Ben nasıl yapacağım?’ gibi kaygılar başlıyor. Bir de bu mevsimde intiharların olmasının bir sebebi de günler kısaldı, geceler uzadı. Gün içerisinde güneş ışığına daha az maruz kalıyoruz. Güneş ışığını o yazın hissettiğimiz canlılık, neşeli durumu hissedemiyoruz. O gözümüzden giren güneş ışınları beynimizdeki hipofiz denilen bir alanı etkiliyor ve oradan bizim bir takım mutluluğumuzu, neşemizi sağlayan hormonları tetikliyor. O da bizi gün içerisinde daha canlı ve mutlu yapıyor. ‘’ dedi

 

İNTİHARLARIN HEM SOSYAL, HEM ÇEVRESEL, HEM DE KİŞİYE BAĞLI SEBEPLERİ VAR

 

İnci ‘’Mesela İskandinav ülkeleri, kuzey yarım küre ülkelerinde o kutup bölgesine yakın yerlerde bir gün boyunca gece, bir gün boyunca gündüz olan yerler var. Oralarda intihar vakaları daha çok görülüyor. Depresyon tedavilerinde son zamanlarda ışın tedavisinin de etkisi var. Bu intiharların hem sosyal, hem çevresel, hem de kişiye bağlı sebepleri var. Biz bunlar saç ayağına benzetiyoruz. O ayaklardan birisi biyolojik, birisi psikolojik diğeri de sosyal. Bu ayaklardan herhangi birisi kırıldığında, büküldüğünde insanın dengesi bozuluyor. Günümüz şartlarında pandemi sırasında kişiler işlerini kaybettiler, gelecek kaygısı yaşıyorlar, borçları olanlar var. Kişinin çaresizliği artıyor, ‘Ben ne olacağım?’ ‘Ben tükendim?’ ‘Ben bittim.’ ‘Çocuklarım, eşim ne olacak?’ ‘En iyisi ben öleyim, kurtulayım’ gibi düşüneneler var. İntiharlarda son yıllarda bu kadar artış yoktu. Bu dönemde artmasının sebebi işte günümüz dünya koşulları. Artık bu dünya kabına sığmıyor. Herkes gelecek kaygısı yaşıyor. Çaresizlik, tükenmişlik sonucunda insanlar intiharı seçiyor. ‘’ diye konuştu. (Çetin Karabıyık/gaziantepgüneş)