Bebek Ölümleri Böylemi Azalacak?

Bebek Ölümleri Böylemi Azalacak?

Gaziantep’te Sağlık Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimler sonucu hastanelerin yoğun bakım yatak sayıları düşürüldü. Türkiye’de en çok bebek ölümlerinin yaşandığı şehrimizde, ölüm sayısını azaltmak için yapılan b

Gaziantep’te Sağlık Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimler sonucu hastanelerin yoğun bakım yatak sayıları düşürüldü. Türkiye’de en çok bebek ölümlerinin yaşandığı şehrimizde, ölüm sayısını azaltmak için yapılan bu müdahale  sonucu sayılarının azalıp azalmayacağı merak konusu.

 

Sağlık Bakanlığının gönderdigi yazı şöyle ; 20/07/2011 tarihli ve 28000 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğe göre, Gaziantep teki tüm özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım seviyelendirmeleri tekrar gözden geçirilerek çoğu 3. Basamak olan yoğun bakım seviyeleri düşürülecek.

 

Bunlardan Özel Kemal Bayındır Hastanesinin 17 olan yenidoğan yoğun bakım yatak sayısını 8'e düşürüldü.Ayrıca Gaziantep'te faliyet gösteren ADN, Hayat, NCR, Deva hastanelerinin de yenidoğan yoğun bakım ünitelerini 1 basamak aşağı düşürülerek yatak sayıları yarıya düşürüldüğü öğrenildi. 

 

BEBEK ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 80’İ ÖZEL HASTANELERDE GERÇEKLEŞTİ

Özel ve Kamu hastaneleri arasındaki doğum oranı, yaşanan bebek ölüm oranları sonuçlarıyla tüm kesimlerde şaşkınlık yaratıyor. Sonuç değerlendirmesine bakıldığında 2018 yılında Gaziantep’te özel hastanelerde 511 bebek hayatını kaybederken bu oranlar kamu ve üniversite hastanelerinde 63 olarak gerçekleşti. Bebe ölümlerine oransal açıdan bakıldığında ise toplam bebek ölümlerinin yüzde 80’i özel hastanelerde yaşanırken yüzde 10’u kamu geriye kalan yüzde 10’u da üniversite hastanelerinde kayıtlara geçti.(memohaber)