Bazı Marketler “Eczanemsi” Yerler Açmaya Çalışıyor!

Bazı Marketler “Eczanemsi” Yerler Açmaya Çalışıyor!

Bazı dev market zincirleri, vitaminler, bağışıklık, gıda takviyesi olarak bilinen ilaçları reyonlarına koyarak, eczanemsi tasarımlarını hayata geçirmeye başladılar.

Bazı dev market zincirleri, vitaminler, bağışıklık, gıda takviyesi olarak bilinen ilaçları reyonlarına koyarak, eczanemsi tasarımlarını hayata geçirmeye başladılar.

 

Bu market zincirleri, reyonlarında E tabelası algısı oluşturacak tabela kullandığı gibi bu algıyı güçlendirecek şekilde doktor stetoskopu, eczacılıkta kullanılan havan, ilaç kapsülü gibi görseller de kullanıyor. 

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu tür ürünlerin son yıllarda Tarım Bakanlığı’ndan onay alarak kontrolsüz bir biçimde market, internet gibi yerlere verilmesini ve tedavi edici özelliği hiç olmadığı kadar övülerek vatandaşa satılmasını eleştirerek, ilacın eczaneler dışında satılmasının halk sağlığını telafisi olmayacak şekilde olumsuz etkileyeceğini söyledi.

 

Saydan, eczacıların zorlu bir eğitim sürecinden geçtiğini ve gıda takviyeleri, sağlık malzemeleri, kozmetik, zirai ilaçlar gibi ürünlerin profesyonel danışmanları olduğunu belirterek, eczacıların önceliğinin kar olmadığını, insan sağlığı olduğunun altını çizdi.

 

Saydan açıklamasında şunları belirtti:

 

“Bu tür ürünlerin tanıtımlarında “sadece eczanelerde” şeklinde vurgu yapılmasına rağmen, bu söylemlerin aksine eczane dışında satılmasına başlanması eczacı kamuoyunda infiale neden olmuştur.

 

Vatandaşlarımızın sağlık okuryazarlığı seviyesi düşünüldüğünde bu tip ürünlerin kontrolsüzce marketlerde eczane imajı verilerek satılması halk sağlığını tehdit edebilir. Geçmişte bu tip ürünlerin bilinçsizce eczane dışı kanallardan alınarak vitamin zehirlenmeleri, sitokin fırtınası ve zayıflama vaadiyle koma ve ölümlere yol açtığı unutulmamalıdır.

 

Sağlıkta olumsuzluk yaşanmaması için tüm dünyada olduğu gibi, ilaç ve eczacılık hizmeti eczacılık fakültelerinden mezun olan eczacılar tarafından sağlık bakanlığınca ruhsatlandırılmış olan eczanelerde yürütülmektedir. Eczacılık ve eczane ile ilgili tüm unvanlar, tanımlar ve amblemler sadece bu yetkiye sahip kişi ve kuruluşlarca kullanılabilmektedir. Bu unvanların Eczacı ya da eczaneler dışındaki kişi ya da kuruluşlarca kullanılması sağlık beyanı yapılarak ürün satışı yapılması yasalara aykırıdır.”

 

Saydan, “Bu marketlere gelen müşterilerin eczane havası verilmiş güven pompalanan bir ortamda indirim veya kampanyalarla tüketimi bilinçsiz bir şekilde arrtırması isteniyor ki bu durum halk sağlığı için önemli bir tehdittir. Bu tür ürünler marketlerden değil, eczanelerden, eczacı danışmanlığıyla alınması gerekli” diyerek şöyle devam etti: 

 

“İlaçların eczacı denetiminde eczanelerden satılmasıyla, vatandaşın daha önce bilinçsizce tükettikleri bitkisel ürünler yüzünden sağlığının bozulmasının da boşa para harcanmasının da önüne geçilecektir.

 

TEİS olarak, vatandaşın sağlığının korunması amacıyla takviye edici gıdaların ilaç ve eczane süsü verilerek eczane dışında satışına yönelik girişimlerin önlenmesi  için TİTCK Başkanlığına yasal başvuruda bulunduk. Bu ürünlerin eczane dışında marketlerde eczane süsü verilmiş eczanemsi yerler oluşturularak satılması yönündeki girişimlerden vazgeçilmesini, aslı dururken eczane taklidi yapan yerlerden uzak durulması gerektiğini kamuoyunun dikkatine bir kez daha sunmak istiyoruz.”