Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Bayram: ''Covid aşısı zorunlu hale getirilmeli!''

Bayram:

Dr.Hukukçu Cengiz BAYRAM : ‘‘ Kovit-19’ un önlenmesi için bir an önce ilgili kanunun değiştirilip, Kovit aşısının zorunlu hale getirlmesi gerekmektedir’’ dedi.

Türkiye’de zorunlu aşı uygulamasının hukuki olarak mümkün olmadığını söyleyen Dr.Hukukçu Cengiz BAYRAM, “Rızasına aykırı olarak bir insanın vücuduna yapılan müdahale, hukukta “vücut bütünlüğünü ihlal” olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle de insanlara zorunlu aşı yapılabilmesi şu an için mümkün görünmemektir “dedi.

 

Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bayram tatilinin ardından yeniden yükselişe geçti. 5 binlere kadar düşen vaka sayısının bayramın ardından 17 bine kadar yükselmesi endişeleri artırırken, aşı tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Bazı ülkelerde aşı için yaptırım uygulanmaya başlanırken, Türkiye’de de benzer uygulamaların yapılması isteniyor. Ancak Dr.Hukukçu Cengiz BAYRAM, Türkiye’de zorunlu aşı uygulamasının hukuki olarak mümkün olmadığını söyledi. Av. Bayram, “Türkiye’de salgın hastalıklar konusu 1930 tarihli Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda düzenlenmiştir. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda zorunlu olarak çiçek aşısı ve kuduz aşısı dışında başka aşı olmadığından dolayı Covid aşısı ya da başka getirilmek istenen aşılar, ancak buraya eklenirse yapılabilir. Yoksa, şu anki yasal mevzuatla Covid aşısını yapabilmemiz mümkün değil. Aşıyı sadece insanların kendi rızalarıyla, gönüllülük esasıyla yapabiliriz. Çünkü sonuçta biz vücut bütünlüğüne dokunuyoruz. Rızasına aykırı olarak bir insanın vücuduna yapılan müdahale, hukukta “vücut bütünlüğünü ihlal” olarak değerlendirilmektedir. “Vücut bütünlüğü” anayasamızda koruma altına alınmıştır. Bu nedenle de insanlara zorunlu aşı yapılabilmesi bu durumda şu an için mümkün görünmemektedir. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çok fazla değişiklik geçirmeden günümüze kadar gelmiştir. Bu kanunda yer alan salgın hastalık türlerinin çoğu da çok eskide kalmıştır. Mesela kanuna göre Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen şu an çiçek aşısı hiç yapılmıyor. Dolayısıyla ortada kanunda zorunlu olup, yapılmayan bir çiçek hastalığı var, bir yandan da yapılması gereken ancak kanunda olmayan bir Covid aşısı var. Şu an hiç rastlanmayan çiçek hastalığı aşısı kaldırılıp yerine Covid aşısı konulursa hiçbir yasal engel kalmaz. İnsanlar da bu aşıyı zorunlu olarak yaptırmak durumunda kalırlar. Hükümetin zorunlu aşı uygulamasını yapabilmesi için bir an önce kanunu değiştirmesi veya kanuna ek düzenleme yapması gerekiyor. “diye konuştu.

 

AŞI ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ!

 

Dr.Hukukçu Cengiz BAYRAM : ‘‘ Kovit-19’ un önlenmesi için bir an önce ilgili kanunun değiştirilip, Kovit aşısının zorunlu hale getirlmesi gerekmektedir’’ dedi.

 

TEMA’YA DESTEK OLMAMIZ LAZIM

 

Dr.Hukukçu Cengiz BAYRAM, “ Bu zor günlerde TEMA’ya destek olmamız lazım diyerek, ülkemizin içinde bulunduğu yangın olaylarında birlik mesajı verdi. (gazianteptime.com.tr)