Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Başkan Şahin Sucu'ya sahip çıktı

Başkan Şahin Sucu

Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında CHP Gaziantep İl eski Başkanı Hayri Sucu, bazı ilçe başkanları ve meclis üyelerinin imar tadilatı gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İddiaların asılsız olduğunu beli

Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında CHP Gaziantep İl eski Başkanı Hayri Sucu, bazı ilçe başkanları ve meclis üyelerinin imar tadilatı gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Bir İl Başkanı değişimi yapılacaksa burada hayırda yarışarak nasıl yapılabilir diye bakılması gerekir. Fitne, dedikodu ile bir insanın hem de Covid-19 iken görevden alınıp, nedenine de bunun konulması benim vicdanımı sızlatıyor" dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı 3.  toplantısında CHP Gaziantep İl eski Başkanı Hayri Sucu, bazı ilçe başkanları ve meclis üyelerinin Beştepe Mahallesi’nde arazi satın alarak Büyükşehir Belediyesi’nde imar tadilatı yaptırdıklarına dair iddia gündeme geldi. 

 

SUCU, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET ETMİŞTİ

 

İl Başkanı Hayri Sucu, 9 İlçe Başkanı ve yönetimlerinin görevden alınmasında imar usulsüzlüğünün etkili olduğu iddiası kentte tartışmalara neden olmuştu. İddialara göre, İl Başkanı Hayri Sucu, bazı ilçe başkanları ve bazı meclis üyelerinin, Beştepe Mahallesi’nde kısa süre önce ortak satın aldıkları araziyi, imar tadilatı yaptırarak ciddi bir rant sağladıkları, genel merkezin de bu gelişme üzerine başkan ve yönetimleri toplu görevden aldığı ileri sürülmüştü. Söz konusu iddialara ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Gaziantep İl eski Başkanı Hayri Sucu, Büyükşehir Belediyesi’ni konuya ilişkin açıklama yapmaya davet etmişti.

 

MECLİS GÜNDEMİNE  TAŞINDI

 

Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı 3.Birleşim Toplantısında CHP Gaziantep İl eski Başkanı Hayri Sucu, bazı ilçe başkanları ve meclis üyelerinin Beştepe Mahallesi’nde bir arazi satın alarak Büyükşehir Belediyesi’nde imar tadilatı yaptırdıklarına dair iddia gündeme geldi. CHP’li meclis üyeleri söz konusu iddianın cevaplanması isteminde bulundular.

 

CİHAN: "BURADA 142 VATANDAŞIN MÜLKİYETİ VAR"

 

Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Sezer Cihan, Beştepe Mahallesi’nde yapılan imar tadilatına ilişkin sunumda bulundu. Cihan, “Gündeme gelen alandaki revizyon 1,500 milyon metrekarelik bir alan. 1,500 milyon metrekarelik alandaki imar hakları 0,40 ila 2.00 arasında değişiyor. İki yıldır bu süreç devam ediyoruz.  Bu bölgede arazisi bulunan vatandaşlarla bir araya geldik, yapacaklarımızı anlattık. Bağış dilekçeleri alındıktan sonra bu revizyona girdik, 13 Mart 2020 tarihinde yapılan 1/5000’lik imar planımızı Büyükşehir Belediye Meclisinden geçirdik.  1/1000’lik planı 18 Eylül 2020 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisinden geçirdik. 1/1000’lik planlar, 1/5000’lik planlara uygun olarak yapılmak zorundadır. Mart ayında nerenin ticaret, konut alanı olacağı emsalleri belliydi. Dilekçe ve prosedürleri geçirmek için 1/1000’lik planı da Eylül ayında geçirmiş olduk. Emsal 1,50, 8 katlı bütüncül bir plan. Burada 142 vatandaşın mülkiyeti var. Bu alanları kapsayan bir planlama yaptık” dedi.

 

FADILOĞLU: "ŞAHSA ÖZEL PLAN TADİLATI YAPILMADI"

 

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Ak Parti Belediyeciliği ile birlikte Gaziantep’te hiçbir şekilde şahsa özel plan tadilatı yapılmamıştır. Mülkiyetin hak olduğu bir yerde 1,5 milyon metrekare alanın içerisinde 20 bin metrekare bir alandan söz ediyor olmak kadar yanlış bir şey olamaz. Bu konuda bir bütünün içerisinde insanlar, bedelini ödeyerek yer almıştır, satmıştır. Noktasal olarak bir şahsa yönelik olsa bu tartışılır. Revizyonla birlikte daha nitelikli hale getirilen, geçmişinden beri planı olan bir yerde bunu dedikodu yapmak yanlış bir uygulamadır. AK Parti Belediyeciliği ile çok şey değişti, biz topografyaya bakarız, mülkiyete bakmayız” ifadelerini kullandı.

 

ŞAHİN: "HAYRİ SUCU BAŞKANIN BİZDEN TALEBİ OLMADI"

 

İddiaları cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Türkiye bir Hukuk Devletidir. İmar Hukukuna göre bir şehrin imarı ile ilgili İmar Master Planı’nı yaparak 2040 yılında bu şehrin yaşanabilir bir şehir olması, yeşil alanı, sosyal donatı alanı, eğitim, sağlık hayatı ile ilgili yapılabilir ne varsa çok özel bir çalışma içerisindeyiz. Demokrasi dediğimiz şey, tüm siyasi partilerle halkın hakemliğine gitmektir. AK Parti olarak biz vizyon koyuyoruz, halkın hakemliğine gidiyoruz. Seçimlerde de halkımız böyle bir meclisi uygun görüyor ve siyasi partiler farklı düşünceleri oluşturuyor.  Demokrasi budur, başkasına saygıda budur. Tüm siyasi parti ve il başkanları ile sağlık ortamda çalışmaya devam edeceğiz. Ana muhalefet il başkanları ile farklı konularda birbirimize saygı duyduk. Asla ve asla kendi şahıs, aile ve kurumları ile ilgili bizden bir talepte bulunmadılar. Hayri Sucu Başkanımızın bizden böyle bir talebi olmamıştır. Mahkeme-i Kübra var, bizim yanlış yapmamız gerekiyor, bizim buna müsaade etmemiz gerekiyor" dedi. 

 

FİTNECİ VE DEDİKODUCULAR İŞBAŞINDA

 

İddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Şahin, “Hukuk Devletinde İmar Hukukunda yapılanlar budur. Mülkiyet hakkı en temel haktır. Ben, burada kimin malı olduğuna bakmam. 7 yıldan bu yana kimsenin şahsına özel çalışma yapmadık, bu bizim kırmızı çizgimizdir. Bu şehrin konut ihtiyacını giderecek şekilde bakarız. CHP içerisinde bir İl Başkanı değişimi yaşanacaksa bunun fesatla, sanki başkan rantla bu işi yapıyor şeklinde Genel Merkeze verilen bilgilerin hiçbiri doğru değildir, yanlıştır. Bir İl Başkanı değişimi yapılacaksa burada hayırda yarışarak nasıl yapılabilir diye bakılması gerekir.  Fitne, dedikodu ile bir insanın hem de Covid-19 iken görevden alınıp, nedenine de bunun konulması benim vicdanımı sızlatıyor. Çok yanlış, böyle bir talep gelmemiştir. Zaten gelse de bu bünye bunu yapmaz. Kişiye özel hiçbir uygulama yapmadık, yapmayız.  Bugün Hayri Sucu’nun hakkını, hukukunu korumak bu meclise düşer. Kesinlikle böyle bir şey talep edilmemiştir, çok yanlıştır. Benim meclisim böyle bir iddia ile zan altında bırakılıyor.  Doğrular üzerine bu şehri inşa etmemiz gerekiyor. Hayri Sucu’nun kamusal konularda, şehirle ilgili talepleri olmuştur ancak bireysel hiçbir talebi olmamıştır. Hayri Sucu’nun hakkını korumak bu meclise düşer” dedi.

 

BÜYÜKŞEHRİN 2021 YILI BÜTÇESİ 1 MİLYAR 970 MİLYON TL 

 

2021 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı'nın da görüşüldüğü mecliste, Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi 1 milyar 970 milyon TL olarak gerçekleşti. Bütçe görüşmelerinde söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Küresel büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Ulusal büyük bir mücadele var. Cumhurbaşkanımız liderliğinde Bilim Kurulu’ndan çıkan raporlarla gelen genelgeler var. Özellikle İçişleri Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı’nın, Bilim Kurulu’nun genelgelerinin en büyük uygulayıcıları yerel yönetimler, belediyeler. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak tüm belediye başkanlarımızla Valimiz başkanlığında, aktif bir şekilde çalıştık. En önemli noktanın koordinasyon ve güç birliği olduğunu, gördük.”

 

MİLLETİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZLER VAR

 

 

“Dünya çok büyük bir krizi yaşarken ülkemiz de bundan pozitif ayrışmak için olağanüstü çaba gösteriyor. Yerelde hem şehrin en az zararla bu salgından çıkması ile ilgili hem şehir ekonomisini korumak açısından çalışıyoruz. Mevcut duruma baktığımız zaman 4 önemli başlık öne çıktı. Milletimize verdiğimiz sözler var, zaman çok önemli. Bu sözleri yerine getirmemiz gerekiyor. Olağanüstü durumda bir acil eylem planı yaptık. Bu planda özellikle belediyeler bünyesi hizmet sektöründe insan kaynağını doğru yönetmemiz ve çok esnek şekilde süreci ilerletmemiz gerekiyordu. Şehrin direnç gücünü artırmamız gerekiyordu. İnsan kaynakları en önemli kısım. Verimlilik, performansı önemli bulduğumuz için kendi bünyemizde direnç sağlamaya çalıştık. İnsan kaynakları başkanlığımız, genel sekreterimiz başkanlığında elimizdeki mevcut yapıyı nasıl daha yüksek performansa dönüştürebiliriz diye çalışma yaptı. Belediyelerin en büyük ideallerinden biri de insana hizmet etmektir.”



BİLGİ EKONOMİSİ ÇAĞINDAYIZ

 

“Bilgi ekonomisi çağındayız. Dünya vatandaşlığı var, sınırlar kalktı. Bu şehrin rekabet etme gücünü artırmak için akıllı şehir, sağlıklı şehir olacak. Şehrimizi pandemiden en az hasarla nasıl çıkacak, pandemiden sonra kurulan dünyaya nasıl uyum sağlayacak? Yeni kurulacak dönemi ıskalama şansımız yok. Bu sebeple biz de yeni bir düzen kuruyoruz. Başlığımız: yeşil ekonomi. Her hafta sonu çok sayıda ağaç dikmemiz artık tercih değil zorunluluk. Yeşil ekonominin altyapısını oluşturacak çalışmayı yapıyoruz. Biz değişeceğiz, diyoruz. Adliye bölgesinden geliyorum. Vatandaşlarının yarısının maskesi açık. 8 aydır şehre nasıl maske takılacağını öğretemedik. Yine biz yılmadan mücadeleye devam edeceğiz. En önemli kısım bütçe yönetimi. En az borçlanmayla milletin taleplerini yerine getirmeye çalıştık. İnsanı merkeze alan bakış açısıyla en önemli köprü gönül köprüsü. Bu kadar zor bir dönemde 450 Milyon gibi bir borcu ödemiş belediyeyiz. Biz bize düşeni yapacağız. Sıkı takiple, vatandaş odaklı, halka hizmet hakka hizmet anlayışıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hayırda yarışıyoruz.”



BORÇ STOKUMUZU 350 MİLYON TL AZALTTIK

 

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP’li üyelerin bütçeye yönelik eleştirileri üzerine yeniden konuşan Şahin, “Şehir göç alıyor. Bir taraftan 500 bin mülteci var bir taraftan iç göç alıyor. Altyapı belediyeciliği bitmiş diyoruz, bu şehirde bitmemiştir. GASKİ Genel Müdürlüğü şehrin altyapısına yatırım yapmaya devam ediyor. Tek başına imara açmak yetmiyor, açılan bölgenin altyapısını hızlı şekilde getirmemiz gerekiyor. Ciddi bir devlet desteği gerekiyor. En büyük giderlerden biri de imarlı yapıdan, asfaltlamadan, kaldırımlardan oluşuyor. Bunlar olmazsa olmazımız.  Nizip çayının temizlenmesine ilişkin yürüttüğümüz projede yalnızca GASKİ’nin 250 Milyon TL yatırımı var. Dolayısıyla para çevreye, doğaya, insana ve altyapıya yapılan yatırımlara harcanıyor. Devlet desteği aldık, Ankara arkamızda olmasaydı bu yatırımları yapamazdık. Ayrıca giderleri azalttık. 413 milyon borç ödeyip 2020 yılında da borç stokumuzu 350 milyon azalttık” ifadelerini kullandı.


OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

 

Konuşmaların ardından Toplantıda, 2021 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı, Büyükşehir Belediyesi ile 9 ilçe belediyesinin 2021 Mali yılı Bütçeleri görüşüldü. İlgili maddeler oy birliği ile kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı Mali Bütçesi 1 milyar 970 milyon TL olarak kabul edildi.



BÜYÜKŞEHİR’DEN KİRA DESTEĞİ


Öte yandan gündem dışından gündeme alınan 5 madde görüşüldü. Gündemin 1.maddesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kiracısı olan paket servisi yapamayan ve kapatılmak zorunda kalan iş yerlerinden kira bedeli almaması teklifi gündeme geldi. Karar Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi. (Çetin Karabıyık/gaziantepgunes)