Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Bakanlık 41 Maske Markasını Güvensiz Olarak Tespit Etti

Bakanlık 41 Maske Markasını Güvensiz Olarak Tespit Etti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemi sürecinde 335 kişisel koruyucu donanımı denetleyerek, 41 marka ve model maskeyi güvensiz ürün olarak tespit etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemi sürecinde 335 kişisel koruyucu donanımı denetleyerek, 41 marka ve model maskeyi güvensiz ürün olarak tespit etti.

 

Bakanlığın, güvensiz olduğu tespit edilen bu 41 maskeye ait marka, model ve seri numaralarının Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi(GÜBİS) üzerinden kamuoyuyla paylaşması üzerine açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Güvenilir ve kaliteli maskelerin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunur” dedi.

 

Pandemi döneminde, sağlık kurumlarında kullanılan maskelerin her eve, her ortama girdiğini belirten Saydan, salgından korunmanın birinci şartı olan maskelerin seçiminde çok dikkatli ve titiz olunması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Saydan, “Eczanelerimizde bulunan maskeler Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile takip edilmektedir. Bu sistem sayesinde eczanede standartlara aykırı maske bulunması mümkün değildir” diyerek maskelerin eczanelerden alınması gerektiğinin altını çizerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

KALİTELİ VE GÜVENİLİR MASKE ECZANELERDEN ALINIR

 

“Maskelerin yaygın kullanılması ve zorunlu olması sonucu ulaşımı kolaylaşmış fakat güvenilirliği de azalmış durumda. Bu nedenle sağlığı riske atmamak adına 7 gün 24 saat hizmet veren eczanelerimiz tercih edilmelidir.

 

Her türlü sağlıkla ilgili ürünün her zaman eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğini savunduk. Zira eczaneler organizasyon yapısı bu hizmeti vermek için dizayn edilmiş kuruluşlardır. Maske dağıtımı konusunda da eczacılardan kaynaklı hiçbir sorun yaşanmadığı göz önünde bulundurularak vatandaşın mağdur olmaması için maskelerini güvenilir bir şekilde eczanelerden temin etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

 

Vatandaşlarımız özellikle kanser, organ nakli ve kan hastalıkları benzeri bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananların kullanması gereken EN 149 standardında (N95, FFP2,FFP3) solunum maskelerini eczanelerimizden reçete karşılığında temin edebilirler. Sağlık Bakanlığı bu tip özel maskelerin sadece eczanelerimizden temin edilmesi gerektiğini duyurdu. Bu maskelerin eczane haricinde özelliklede internet üzerinden satın alınması son derece sakıncalı. Risk grubundaki hastalarımız ve sağlık çalışanları dışında sağlıklı vatandaşlarımızın virüsten korunmak için bu maskeleri kullanmasına gerek yok.”

 

MASKE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 

Risk grubunda olmayan vatandaşların cerrahi maske kullanmasının yeterli olduğunu söyleyen Saydan, cerrahi Maske alırken ilk olarak dikkat edilecek özelliklere de değinerek şöyle devam etti:

 

“-Kaliteli bir maskenin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunur.

-Diğer detay ise filtrasyon sistemidir. Bu noktada 3 katlı maskeler her zaman daha avantajlıdır. Çünkü 3 katlı maskelerin orta katında çoğunlukla filtre görevi gören bir malzeme bulunur.

-Maskelerde burun kısmında bir tel bulunması son derece önemlidir. Kalitesiz maskelerin çoğunda bu tel bulunmaz maske yüze tam oturmadığı için koruma sağlamaz ve kullanım sırasında bu kısım burun üzerine tam olarak yerleştirilmelidir. Aksi halde maskenin kenarlarında boşluklar kalır ve bu boşluklardan zararlı mikroorganizmalar girip çıkabilir.”