Aşıya dirençli olabileceği düşünülen varyant nedeniyle alarm: DSÖ toplanıyor

Aşıya dirençli olabileceği düşünülen varyant nedeniyle alarm: DSÖ toplanıyor

Avrupa Birliği, Afrika'nın güneyinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tehlikeli bir varyantının tespit edilmesi üzerine, bu bölgeden yapılan uçuşları durdurmayı planlıyor.Afrika'nın güneyinde çıkan Covid-19 varyantı sonrası İngilter

Afrika kıtasının güneyindeki bazı ülkelerde ortaya çıkan yeni bir koronavirüs varyantı nedeniyle, bu ülkelerden İngiltere’ye yapılacak seyahatlere kısıtlamalar getirildi.

 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Cuma günü saat 12.00 itibarıyla Güney Afrika, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Lesotho ve  Esvatini’den İngiltere’ye yapılacak uçuşları geçici olarak durduklarını açıkladı. Javid, “Bu varyantın Delta varyantına kıyasla daha bulaşıcı olabildiğine ve aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olabileceğine yönelik ilk işaretlere sahibiz” dedi.

 

TÜRKİYE’DEN VARYANT TEDBİRİ

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni varyant sebebiyle alınan tedbiri açıkladı. Bakan Koca, “Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir” dedi.

 

‘ŞİMDİYE KADAR GÖRDÜKLERİMİZİN EN KÖTÜSÜ’

Bir uzman B.1.1.529 ismiyle tanımlanan yeni varyantı ‘şimdiye kadar gördüklerimizin en kötüsü’ olarak tanımladı ve virüsün sahip olunan bağışıklıktan kurtulma potansiyelinin olduğuna dair bazı endişelerin olduğunu dile getirdi. Pazar günü saat 04.00 itibarıyla bu ülkelerden gelenler ve İngiltere’ye varmadan son 10 gün içerisinde bu ülkelerde bulunanlar 10 günlük zorunlu otel karantinasına girecek. Bu tarihten önce gelmiş kişiler ise ev karantinasına girecek. Son 10 gün içerisinde gelen kişilerden de PCR testi yaptırmaları istenecek.

 

‘BİLGİYE İHTİYAÇ VAR’

Güney Afrikalı bilim insanları, mutasyona uğramış varyantın endişe verici bir tür olduğunu söyledi. Ancak önceki varyantlardan daha tehlikeli olup olmadığı net değil. İngiltere’de şu an için tespit edilmiş varyant vakası bulunmuyor.

Güney Afrika, Hong Kong ve Botswana’da 59 yeni varyant vakası tespit edildi.

Sağlık Bakanı Javid, bilim insanlarının oldukça endişelendiğini ancak hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) uzmanlar da Güney Afrika’daki durumu değerlendirmek için Cuma günü Güney Afrikalı yetkililerle buluşacak. (Kaynak: BBC Türkçe)

 

Aşıya dirençli olabileceği düşünülen varyant nedeniyle alarm: DSÖ toplanıyor

 

Geçen günlerde Güney Afrika’da tespit edilen B.1.1.529 adlı yeni bir corona virüs çeşidi ile ilgili ‘endişe verici’ açıklamalar gelmeye devam ediyor.

 

‘B.1.1.529’ olarak adlandırılan ve ilk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan koronavirüs varyantına ilişkin bugün Cenevre’de düzenlenecek olan uzman toplantısına dair açıklama yapan DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, şu ifadeleri kullandı:

 

“DSÖ bu varyantın ilgilenilmesi gereken mi yoksa endişelenilmesi gereken bir varyant mı olduğuna karar vermek ve halihazırda devam eden çalışmaların takvimini daha iyi anlayabilmek için bir toplantı düzenliyor.”

 

Varyantın yaklaşık 100 dizisinin bildirildiğini kaydeden DSÖ sözcüsü, yapılan ilk analizlere göre varyantın ‘çok sayıda mutasyona’ sahip olduğunu ve bu nedenle daha fazla çalışmaları gerektirdiğini vurguladı.

 

Çok sayıda ülkeden ‘yeni varyant’ tedbirleri

 

Öte yandan, aşıya dirençli olduğu düşünülen koronavirüs varyantı nedeniyle birçok ülke, tedbirlerini sıkılaştırmaya başladı.

 

Yeni varyanta yönelik ilk adım atan ülkelerden biri olan İngiltere, dün akşam Güney Afrika, Namibya, Botswana, Zimbabve, Lesotho ve Eswatini olmak üzere toplam 6 Afrika ülkesini, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında oluşturduğu seyahat listesinde ‘kırmızı listeye’ almıştı.

 

İngiltere’yi, bugün yeni varyanta ilişkin açıklamalar yapan İtalya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Singapur, Japonya, Hindistan, Tayvan ve Yeni Zelanda izledi.

 

İtalya, Güney Afrika ülkelerinde bulunan yolcuların ülkeye girişine 14 günlük yasak getirirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin Güney Afrika bölgesiyle havayolu seyahatlerini yasaklamayı amaçladığını duyurdu.

 

Avrupa Komisyonu: Güney Afrika’dan uçuşların durdurulması önerilecek

 

Leyen, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Komisyon, üye ülkelerle yakın koordinasyon içinde, virüsün B.1.1.529 varyantıyla ilgili bir endişe nedeniyle Afrika’nın güneyinden uçuşları durdurmayı önerecek” ifadelerini kullandı.

 

Almanya’daki sağlık bakanlığı kaynakları, Berlin’in Güney Afrika’yı ‘virüs varyant bölgesi’ olarak ilan etmeyi planladığını ifade etti.

 

Singapur Sağlık Bakanlığı, Güney Afrika Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelere seyahat kısıtlaması getirdiklerini açıkladı.

 

İsrail’de ilk vaka, iki şüpheli: Hepsi aşı yaptırmış

 

İsrail Sağlık Bakanlığı, cuma günü Malawi’den yeni dönen bir İsrail vatandaşında Güney Afrika varyantının tespit edildiğini duyurdu. Bakanlık, iki kişinin daha varyantı taşıdığından şüphelenildiğini ancak nihai test sonuçlarının henüz çıkmadığını belirtti.

 

Açıklamada ayrıca, bahsi geçen üç kişinin de koronavirüse karşı aşı yaptırdıkları vurgulandı.

 

Gelişmelerin ardından İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in, Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz ve uzmanlardan oluşan bir grup ile toplantı düzenleyeceği belirtildi.

 

İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı’nın açıklamasına göre Güney Afrika varyantı, orijinal koronavirüsten farklı bir spike proteinini bünyesinde barındırıyor. İlk olarak hafta başında tespit edilen varyanta ilişkin bilim insanlarının elindeki veriler halen çok kısıtlı.(Sputnik News)