Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri

Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri

Gaziantep Kent Konseyi tarafından düzenlenen Dr. Samet Bayrak, Bilge Kazaz ve Asım Mıhçıoğlu’nun arşivinden oluşan “Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu fotoğraf sergisi düzenlenen törenle açıldı.

Sergi açılışında duygu dolu anlar yaşandı. Dr. Samet Bayrak, Bilge Kazaz ve Asım Mıhçıoğlu’nun arşivlerinden önemli karelerin yer aldığı sergi büyük beğeni topladı.

 

SERGİ AÇILIŞINA SAĞLIKÇILARDAN BÜYÜK İLGİ

 

Dr. Samet Bayrak, Bilge Kazaz ve Asım Mıhçıoğlu’nun arşivlerinden önemli karelerin yer aldığı sergi açılış törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Berk, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Özgüler, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ise Doktor Mecit Barlas’ın gelini Nesteren Barlas ile Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri katıldı. “Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu fotoğraf sergisini gezen misafirler duygu dolu anlar yaşadılar. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fotoğraf sergisinin açılışından dolayı emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

KENT KONSEYİ BAŞKANI DOKTOR SAMET BAYRAK ZOR YILLARI ANLATTI

 

Sergi açılışında kısa bir sunum yapan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dokor Samet Bayrak şu ifadelere yer verdi;“Harp yılları Antep’te Op. Dr.  Mecit Barlas, Dahiliyeci-Ürolog Dr. İbrahim Söylemez, Sağlık Müdürü Dr. Şahap Bey olmak üzere 3 Türk hekim vardı. Çatışma başladığında sağlık hizmetleri tam organize edilmemişti. Doktorlar ilk zaman Şıh Camiindeki Müdafa-i Hukuk hastanesine gidip mevcut yaralıları tedavi ediyorlardı. Kuvay-i Milliye teşkilatlanmasında aktif görev alan Dr. Hamit gerek şehirde gerekse 25. alayda sağlık hizmeti verdi. Bu arada İstanbul’da tıp fakültesinde eğitim alan gençler gönüllü olarak sağlık hizmetlerinde yer aldılar. Ömer Asım Bey (Aksoy) 27. Alayın doktorluğunu yaptı. Sağlık hizmetleri son derece zor ve yetersiz şartlarda olağanüstü gayretlerle gerçekleştiriliyordu. Savaş sırasında önceleri yaralı kadın ve erkekler ayrı ayrı koğuşlarda yatırılıyordu. Ama savaşın acımasızlığı yaralıların sayısın artırınca aynı koğuşa yatırılmaya başlandı. Çok ağır olmayan kadın yaralılar tedavileri yapılıp evlerine gönderiliyordu. Çok ağır yaralı kadınlar ise hücrelerde yatırılıyordu. Kadınlar için ayrıca kadın hasta bakıcı olmadığından hemşirelik görevini askerde sıhhiye olarak çalışmış kişiler yapıyordu. 1.Dünya harbinde “Sıhhiyeci” olan 15 Antepli hasta bakıcı ateş altında, gece gündüz akın akın gelen yaralıları iyi etmek için uğraşıp durdular. Bugün düzenlenen bu fotoğraf sergisi işte o günlere anlatıyor.”