Alman Federal Meclisi'ne ilk kez Türk kökenli başkan: SPD'li Aydan Özoğuz seçildi

Alman Federal Meclisi

Almanya'da Federal Meclis Başkanvekilliğine ilk kez Türk kökenli milletvekili seçildi. Sosyal Demokrat Partili Aydan Özoğuz, 727 milletvekilinden 544'ünün oyunu alarak başkanvekili oldu.

Almanya’da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Aydan Özoğuz, Federal Meclis (Bundestag) Başkanvekilliğine ilk kez seçilen Türk kökenli milletvekili oldu.

 

26 Eylül seçimlerinin ardından 20. yasama dönemi için ilk kez toplanan Meclis Genel Kurulunda Meclis Başkanı ve yardımcıları için oylama yapıldı.

 

Oylamada Aydan Özoğuz 727 milletvekilinden 544’ünün oyunu alarak başkanvekili oldu.

 

Diğer başkanvekilleri görevine ise Hristiyan Demokrat Partiden (CDU) Yvonne Magwas, Yeşillerden (Die Grünen) Claudia Roth, Hür Demokratlardan (FDP) Wolfgang Kubicki, Sol Partiden (Die Linke) Petra Pau seçildi.

 

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) adayı Michael Kaufmann ise seçilemedi.

 

1967’de Almanya’nın Hamburg kentinde doğan Özoğuz, 2009 yılındaki genel seçimlerde SPD’den Federal Meclis Milletvekili seçildi.

 

Özoğuz, 2011 yılında SPD’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevine ve Almanya’da Göç ve Uyum’dan sorumlu Devlet Bakanlığına getirilen ilk Türk kökenli isim olmuştu.

 

 

MERKEL SEYİRCİ BÖLÜMÜNDE OTURDU

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, yeni meclisin ilk oturumunda seyirci bölümünde oturması dikkati çekti.

 

1990 yılında milletvekili olan ancak 26 Eylül seçimlerinde aday olmayan Merkel, Başbakan olarak Genel Kurul’a girme hakkı bulunmasına rağmen oturumu, seyirci bölümünden izledi.

 

Öte yandan 23 AfD’li milletvekili 3G (Aşı, İyileşme, Test) kuralına uymadıkları için genel kurulu salonuna giremedi. Bu milletvekilleri kendileri için ayırılan seyirci bölümünden oturuma katılma hakkı elde etti.

 

“ÇABA HARCAYIN, HER YERE GELEBİLİRSİNİZ”

 

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Özoğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göç konusunun Almanya’da birçok insanın hayatında önemli yer tuttuğunu belirterek “Eskiden bir aşağılanma hissi vardı. Sanki ‘ben göçmenim, istediğim yere gelemem’ hissi vardı. Bazı gençlerin bu nedenle kendilerini geri çektiği bile oluyor. Ben ise onlara ‘ortaya çıkın, çaba harcayın, her yere gelebilirsiniz’ diyordum. Benim seçilmemle bu mesajı bugün burada bir kez daha vermiş olduk.” Bu seçimle göçmen kökenlilerin her makama gelebileceklerini göstermiş oldum.” dedi.

 

“ANNEMİN, BABAMIN GÖRMESİNİ İSTERDİM; MAALESEF İKİSİ DE VEFAT ETTİ”

 

Özoğuz, Federal Meclis Başkanvekili seçilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek “Yine yeni bir kapı açabildim. Gene bir adım atabildim. Çok mutluyum tabii.” diye konuştu.

 

“Almanya’da doğmuş büyümüş, Türk isimli bir kadın olarak; Alman ve Türk biri olarak böyle bir adım atabilmenin çok güzel bir şey olduğunu” belirten Özoğuz, şöyle devam etti:

 

“Annemin, babamın görmesini isterdim. Keşke. Onlar bizi buralara getirdi. Maalesef ikisi de vefat etti.”

 

SPD ve diğer parti gruplarından özellikle yabancı kökenli birçok genç milletvekilinin kendisini tebrik ettiğini anlatan Özoğuz, “Yanıma geldiler, sarıldılar, ‘Bizim için çok büyük örneksiniz’ dediler. Gençlerin arasında mesela bugün bir genç yanıma geldi. Babasının Bosnalı olduğunu, beni çok takdir ettiğini söyledi. Bunlar gerçekten çok güzel şeyler.” ifadelerini kullandı.

 

Özoğuz, aşırı sağcı Almanya Alternatif Partisinin önde gelen siyasetçilerinden Alexander Gauland’ın geçmişte kendisi hakkında provokatif açıklamalar yaptığının hatırlatılması üzerine, “Çok açıkça AfD’liler bana oy vermedi. Parti yöneticilerinden Bernd Baumann geldi, tebrik etti. Şunu görüyorum ki bir yerden sonra kabul etmek zorundalar.” dedi.

 

Genel Kurul’da bundan sonra da provokasyonlar olabileceğine dikkati çeken Özoğuz, tartışmaların tüzük çerçevesinde olması gerektiğini, herkesin bu konuda daha duyarlı olmasını beklediğini sözlerine ekledi.

 

Almanya’nın Hamburg kentinde 1967’de doğan Özoğuz, 2001-2008 yıllarında SPD’den Hamburg Eyalet Meclisi üyeliği yaptı.

 

SPD’den 2009 yılındaki genel seçimlerde Federal Meclis Milletvekili seçilen Özoğuz, 2013’te Almanya’da Göç ve Uyum’dan sorumlu Devlet Bakanlığına getirilen ilk Türk kökenli isim olmuştu.

 

 

UYUM BAKANI’YDI

 

Der Tagesspiegel gazetesi mecliste çoğunluğu elinde bulunduran SPD’li kaynaklara dayanarak verdiği haberde, meclis başkanlığı için Aydan Özoğuz’un isminin geçtiğini belirtti. 12 yıldır SPD’de milletvekili olan Aydan Özoğuz, bir dönem Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı olarak da görev yaptı. 

 

SCHOLZ’A YAKIN İSİM

 

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) tecrübeli siyasetçileri arasında yer alan Aydan Özoğuz, yeni yasama döneminde başbakanlığın en güçlü adayı olan Olaf Scholz’a yakınlığıyla biliniyor. Özoğuz, Scholz’un önerisiyle 2001 yılında o zamanlar SPD üyesi olmadığı halde listeye alınarak 5’nci sıradan Hamburg Eyalet Parlamentosu‘na seçildi. Özoğuz 2004 yılında SPD’ye üye oldu.

 

2005 yılında yeniden Hamburg Eyalet Parlamentosu’na seçilen Aydan Özoğuz, 2009 yılında yapılan genel seçimlerde ise Federal Meclis’e (Bundestag) seçildi. 2011-2017 yılları arasında partisinin genel başkan yardımcılığını yapan Aydan Özoğuz, 2013-2018 yılları arasında da Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Özoğuz, 2017 yılında bu yana SPD Merkez Karar yürütme kurulu üyesi.

 

ATHENA GÖKHAN VE HAKAN’IN KUZENİ

 

Aydan Özoğuz, 1967 yılında işçi ailesi çocuğu olarak Hamburg’da dünyaya geldi. Türkiye’nin ünlü müzik grubu Athena’nın üyeleri Gökhan ve Hakan Özoğuz kardeşlerin kuzeni olan Aydan Özoğuz, 1994 yılında Hamburg Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı fakültesinden mezun oldu. 1994-2009 yılları arasında Körber Vakfı Uyum projeleri koordinatörlüğü yaptı. Özoğuz bir çocuk annesi.

 

IRKÇILARIN HEDEFİ OLDU

 

Aydan Özoğuz, 2017’de yaptığı, “Alman öncü kültür” taleplerine yönelik eleştirisi nedeniyle aşırı sağcı parti AfD’nin hedefi haline geldi. AfD Genel Başkanı Alexander Gauland, 2017’de Eischfeld kentinde katıldığı bir seçim kampanyasında Aydan Özoğuz’un ismini vermeden, “Onu Eichsfeld’e davet edin ve sonra ona özellikle Alman kültürünün ne olduğunu anlatın. Bundan sonra bir daha buraya gelmeyecektir ve Tanrıya şükürler olsun ki onu Anadolu’da imha edeceğiz” demişti.

 

GÖÇMEN KÖKENLİ 83 MİLLETVEKİLİ

 

Almanya’da göçmen kökenli 83 milletvekili Federal Meclis’e girdi. Uyum Medya Servisi’nin verilerine göre 735 milletvekili arasında göçmen kökenli 83 parlamenter yer aldı. SPD’den 35, CDU/CSU’dan 9, Yeşiller’den 16, FDP’den 5, AfD’den 6 ve Sol Parti’den 11 göçmen kökenli milletvekili seçildi. Bunlardan 19’u Türkiye kökenli. Göçmenlerin temsil oranı yüzde 11.3’e yükseldi. Son Federal Meclis’te 709 milletvekilinden 58’i göçmen kökenliydi. Almanya’da göçmen nüfusun oranının yüzde 26 olduğu, dolayısıyla temsilin hâlâ az olduğuna işaret edildi.

 

 

Saliha Aydan Özoğuz kimdir?

1967 doğumlu Özoğuz, Hamburg’da dünyaya geldi. İngilizce, İspanyolca ve insan kaynakları ekonomisi alanında üniversite eğitimi alan Özoğuz, uzun yıllar Hamburg’da Türk öğrenci derneğinde fahri görev yaptı. Almanya’da dış politika alanında çalışmalar yürüten Körber Vakfı’nda 1994’te çalışmaya başlayan Özoğuz, Alman-Türk gençlik ve bilimsel değişim projelerini hayata geçirdi.

 

Özoğuz’un politikaya atılması, Pazar günü yapılan son seçimlerde SPD’nin başbakan adayı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in muhtemel halefi Olaf Scholz’un teşvikiyle oldu. Halen Maliye Bakanlığı göreini yürüten Scholz, 2000 yılında SPD Hamburg Eyalet Teşkilatı başkanı olduğu dönemde Özoğuz’u eyalet meclisi için SPD listesinden aday olmaya davet etti. Özoğuz, 2001 yılında SPD üyesi olmadan partinin eyalet listesinden Hamburg Eyalet Meclisi’ne vekil olarak girdi ve partinin uyum, göç, iç politika, aile komisyonlarında görev yaptı. 2004’te düzenlenen erken seçimlerde yeniden vekil seçilerek Hamburg Eyalet Meclisi’ne girmeyi başardı.

 

2004’te yeniden Hamburg Eyalet Meclisi’ne seçilen Özoğuz, aynı yıl partisi SPD’ye de resmen üye de oldu. 2008 yılına kadar Hamburg Eyalet Meclisi’nde vekillik yapan Özoğuz, 2009 yılında yapılan genel seçimlerle kariyerinde sıçrama yaptı ve Federal Meclis’e girdi.(cnnturk)