5 Mayıs Dünya Astım Günü

5 Mayıs Dünya Astım Günü

Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan 5 Mayıs Astım günü münasebetiyle astım hastalığı hakkında bilgiler verdi .

Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan 5 Mayıs Astım günü münasebetiyle astım hastalığı hakkında bilgiler verdi .

 

Astım Nedir?


Astımın solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Bozdoğan ‘ Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur. Çeşitli tetikleyicilere yanıt olarak gelişen astım atakları hırıltıya, nefes darlığına ve öksürüğe neden olabilir.Astım hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir. Bunun yanısıra;Hava kalitesi düşük olan şehirlerde yaşayanlar , Sigara içenler veya bulundukları ortamlarda sigara dumanına maruz kalanlar , Alerjisi olan kişiler , Ailesinde astım hastası veya alerjik bireyler olan kişiler astım için risk altındadır’ dedi.


Belirtiler


Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Bozdoğan belirtilerini şu şekilde sıraladı.


• Nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi, hışıltı solunum
• Öksürük
• Göğüste ağrı veya sıkışma, baskı hissi
• Nefes darlığı


Tedavi Yöntemleri


Astım tedavi edilebilir bir hastalık olup düzenli ilaçlarla kontrol altında tutulabildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Bozdoğan ‘Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır. Belirti ve bulguların derecesine bağlı olarak ilaçlarınız ve dozları değişebilir.Bunun yanı sıra, hekiminiz aşağıda görebileceğiniz gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tavsiye edebilir: Sigarayı bırakmak , Alerjenlerden sakınmak , Kimyasal duman ve kokuları önlemek , Tozlu ve küflü ortamlardan uzak durmak , Aşırı soğuktan korunmak , Uygun egzersizler yapmak’ olduğunu belirtti.



Anahtar Kelimeler: 5 Mayıs Dünya Astım Günü