11 Kasım Uluslararası Patoloji Günü

11 Kasım Uluslararası Patoloji Günü

Hastanelere gelen ve herhangi bir girişimle karşılaşan bireylerin uğrak yeridir patoloji bölümü. Patolojideki incelemelerin sonucunu bekleyen hastalar ve hasta yakınları patolojinin ne anlama geldiğini iyi bilirler.

Hastanelere gelen ve herhangi bir girişimle karşılaşan bireylerin uğrak yeridir patoloji bölümü. Patolojideki incelemelerin sonucunu bekleyen hastalar ve hasta yakınları patolojinin ne anlama geldiğini iyi bilirler.  

Bir bütünün parçası olarak dokuyu inceleyen patolog, her zaman bütünün kendisi olan hastayı ve hastanın çevresini göz önünde bulundurmaktadır. 

Hastalıkların hücre ve doku düzeyindeki yansımalarının araştırılmasına dayanan patoloji bilimi, aynı zamanda hastalıkların oluş mekanizması hakkında da bilgi vermektedir. 

Patoloji bölümlerinde her yıl binlerce hatta on binlerce doku ve sıvı incelenir. Patoloji uzmanı ve teknikerlerin çabaları ile inceleme sonuçları rapor haline gelir. Hastanın tanı ve tedavisine yol gösterir.   

Patologlar sıklıkla daha ameliyat sırasında incelemeleri dakikalar içinde tamamlayarak hasta için yaşamsal önemi olan tanıyı cerraha bildirmek durumundadır. 

Bireye daha az zarar vermek ve organları korumak için patoloji laboratuvarlarına daha küçük dokular gönderilmektedir. Bu da patologların ve teknikerlerin işini daha da güçleştirmektedir. 

Tanı aşaması sürecinde işin mutfağında olan patoloji laboratuvarlarının diğer görünmeyen kahramanları, doku ve sıvıların hazırlanma sürecinde yer alan patoloji tekniker ve teknisyenleridir . 

Doğru ve hızlı tanı için patoloji bölümü kadar hastanın ilk başvurduğu doktorun da iş birliğine gereksinim duyulmaktadır. Bu işbirliğinin en önemli yöntemi,  patologların da yer aldığı kanserler ve diğer hastalıklar için oluşturulan konseylerdir. 

Daha doğru ve etkin bir tedavi için tanıya varmaya çabalayan patoloji çalışanları azimle hastaları için koşturmaya devam ederken, patoloji süreçlerinden hastalar ve hasta yakınları başta olmak üzere tüm kamuoyunun farkında olmasını beklemektedir. 

Bu nedenle her yıl dünyada Kasım ayının ikinci çarşamba günü Uluslararası Patoloji Günü olarak değerlendirilmektedir. Patoloji Dernekleri Federasyonu olarak bu yıl 11 Kasım’da gerçekleşecek olan Uluslararası Patoloji Günü’nde patolojide görev yapan meslektaşlarımızı ve tüm sağlık çalışanlarını kutluyoruz. 

Bu özel gün hakkında kamuoyumuzu bilgilendirmek için hazırladığımız görselleri programlarınızda yer vermeniz amacıyla ekte sunuyoruz. 

Patoloji’ye daha az gereksinim duyulması ve sağlıklı günler dileği ile…   

 

Prof. Dr. Kemal Bakır 

Patoloji Dernekleri Federasyonu